Nieuws/Binnenland
837720650
Binnenland

Relschoppers de bak in: auto omver gegooid, spiegels kapot getrapt en agenten bekogeld

DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft twee mannen veroordeeld tot celstraffen van vijf en zes maanden waarvan twee voorwaardelijk, voor het meedoen aan de rellen in Eindhoven op 24 januari. De politierechter hield zaken tegen twee andere verdachten aan tot 24 februari.

Een 34-jarige man uit Mierlo kreeg een half jaar cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk, voor het gooien van stenen naar de politie en politiebusjes, het slaan en schoppen tegen die busjes en het afbreken van een spiegel van zo’n voertuig. Een 19-jarige man uit Best kreeg vijf maanden waarvan twee voorwaardelijk. Ook hij gooide stenen naar de politie en de busjes, hielp daarnaast met het omver gooien van een auto van ProRail en plunderde sigaretten uit een supermarkt. Bovendien moeten beide mannen een schadevergoeding betalen.

De politierechter hield er bij het bepalen van de straf rekening mee dat er grof geweld is gepleegd tegen mensen en goederen. De mannen zijn daar volgens de rechtbank volledig in meegegaan, pleegden gedurende langere tijd geweld en speelden een actieve rol in de rellen.

Vorige week vrijdag veroordeelde de rechtbank al vier relschoppers tot gevangenisstraffen. Dinsdag werden nog eens drie jonge relschoppers veroordeeld tot jeugddetentie wegens hun aandeel in de rellen.

Tijdens de rellen op 24 januari in Eindhoven keerde een groep van 300 tot 400 mensen zich tegen de politie. Daarbij werden onder meer branden gesticht, vernielingen aangericht en werd een winkel in de stationshal geplunderd.

Minderjarigen

Drie minderjarigen zijn dinsdag door de kinderrechter in Den Bosch veroordeeld tot 51 dagen jeugddetentie, waarvan 30 dagen voorwaardelijk, voor hun aandeel tijdens de avondklokrellen in Eindhoven. Het gaat om twee 17-jarige jongens uit Eindhoven en een leeftijdsgenoot uit Heeze.

De hoogste straf heeft de kinderrechter opgelegd aan de 17-jarige Eindhovenaar die met een wapenstok slaande bewegingen richting agenten maakte. Bovenop de jeugddetentie komt hij als bijzondere voorwaarde onder toezicht te staan van de jeugdreclassering. Ook krijgt hij vier weken huisarrest.

Zijn plaatsgenoot krijgt 50 dagen jeugddetentie, waarvan 34 dagen voorwaardelijk, voor het gooien van stenen naar de politie. Ook krijgt hij toezicht van de jeugdreclassering, moet hij meewerken aan dagbesteding en krijgt hij huisarrest en een verbod om in het centrum van Eindhoven te komen zolang de reclassering dat nodigt vindt. Ook de jongen uit Heeze is veroordeeld voor het gooien van stenen naar de politie. Hij krijgt 40 dagen jeugddetentie waarvan 24 dagen voorwaardelijk.

De politierechter in Den Bosch legde afgelopen week flinke straffen op aan volwassen relschoppers tijdens de avondklokrellen. De hoogste straf was voor een 18-jarige man die onder meer een auto van ProRail ondersteboven gooide en stenen gooide naar de politie. Hij moet acht maanden, waarvan vier voorwaardelijk, de cel in.