Nieuws/Binnenland
838094403
Binnenland

Rijk de mist in met recyclen 85 miljoen ’te smerige’ koffiebekers

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

Amsterdam - 85 miljoen koffiebekers van de Rijksoverheid die gerecycled zouden worden tot hygiënepapier, zijn verbrand omdat ze te smerig waren.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

De bekertjes zaten vol nootjes, blikjes, klokhuizen en zakjes, waardoor ze niet te verwerken waren.

Dat meldt afvalverwerker Renewi aan televisieprogramma De monitor (Kro-Ncrv). Het Rijk wist naar eigen zeggen niet dat zijn koffiebekers de verbrandingsoven in gingen.

„We balen natuurlijk ontzettend”, meldt Mathijs Tax, woordvoerder bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. „We dachten dat de koffiebekers van ministeries en andere overheidsinstanties gerecycled werden. Nu blijkt dat dat niet gebeurt.”

Het Rijk liet in 2018 door TNO en Wageningen Food & Biobased Research uitzoeken wat de milieuvriendelijkste verwerking van zijn koffiebekers zou zijn. De onderzoekers concludeerden dat kartonnen bekers met een coating van niet-fossiel plastic, die gerecycled zouden worden tot wc-papier en tissues, de minste ’milieu-impact’ hadden.

Renewi geeft aan dat de bekers te erg vervuild waren om te kunnen recyclen. „Meer dan 90 procent voldeed niet aan onze voorwaarden”, zegt manager Arend Verhoeven. Dat was gemeld aan het Rijk, zegt het bedrijf.