Nieuws/Binnenland
838133
Binnenland

Ministeries krijgen gezicht

Dekker naar Veiligheid en Justitie, Schouten op Landbouw

Den Haag - Opnieuw zijn er namen bekend geworden van bewindspersonen in Rutte III. Sander Dekker (VVD) wordt minister op het departement Veiligheid en Justitie, en krijgt de portefeuille Veiligheid. CU-onderhandelaar Carola Schouten krijgt haar eigen ministerie van Landbouw. Dat melden bronnen aan De Telegraaf.

Sander Dekker: V&J

Sander Dekker: V&J

Dekker (42) geldt als nieuwkomer op het ministerie van Veiligheid en Justitie als verrassing. De VVD’er hield zich de afgelopen jaren vooral met onderwijs bezig. In het kabinet-Rutte II kreeg Dekker een staatssecretariaat bij het ministerie van Onderwijs, waar hij de portefeuille basisonderwijs en media kreeg. De liberaal gold toentertijd als jonge belofte. Hij werd zelfs getipt als iemand die ooit mogelijk in de voetsporen zou kunnen treden van Rutte, een geluid dat later verstomde.

ChristenUnie

Dat we de rijzende ChristenUnie-ster Carola Schouten (40) terugzien in het nieuwe kabinet staat al langer buiten kijf, maar haar komst naar het ‘nieuwe’ ministerie van Landbouw mag gerust een verrassing heten. De CU heeft een warm hart voor onze boeren en vissers, maar deinst er niet voor terug om rekening te houden met het milieu. Als boerendochter én bedrijfskundige weet Schouten als geen ander hoe belangrijk het is om deze zaken in balans te houden.

Carola Schouten: Landbouw

Carola Schouten: Landbouw

Naar verluidt wilde de ChristenUnie per se een eigen ministerie met een eigen begroting. Schoutens partijgenoot André Rouvoet worstelde in Balkenende IV met zijn ministerschap, omdat hij als programma-minister inwoonde bij het departement van Volksgezondheid. Het aantal ministeries wordt nu uitgebreid van 11 naar 12.

Ploeg krijgt vorm

Gisteren werd bekend dat CDA’er Hugo de Jonge minister wordt op Volksgezondheid, en tevens vicepremier. Zijn partijgenoot Ank Bijleveld wordt de nieuwe minister van Defensie. Ferdinand Grapperhaus (CDA) gaat naar V&J en krijgt Justitie.

De namen van Wopke Hoekstra (CDA), Halbe Zijlstra (VVD) en Eric Wiebes (VVD) lekten eerder uit. Zij krijgen respectievelijk de ministeries van Financiën, Buitenlandse Zaken en Economische Zaken.