Nieuws/Binnenland
838342
Binnenland

Petitie rechtssysteem 400.000 keer ondertekend

Initiatiefneemster Lydia de Jong: „Als moeder ben ik woedend.”

Initiatiefneemster Lydia de Jong: „Als moeder ben ik woedend.”

DEN HAAG - De petitie die is gestart na de dood van Anne Faber (25) uit Utrecht is in een week tijd ruim 400.000 keer getekend. In de petitie wordt een onderzoek naar het „falend rechtssysteem in de zaak van verdachte Michael P.” geëist. Vorige week vrijdagavond stond de teller nog op ruim 258.000.

Initiatiefneemster Lydia de Jong: „Als moeder ben ik woedend.”

Initiatiefneemster Lydia de Jong: „Als moeder ben ik woedend.”

„Wij roepen hen die verantwoordelijk zijn, onder anderen het ministerie van Veiligheid en Justitie, ter verantwoording en eisen een verklaring”, staat in de petitie. „Tevens eisen wij een onderzoek naar kliniek Aventurijn Forensische Psychiatrie Altrecht en willen een verslag van de werkwijze en het beleid binnen de kliniek.”

’Woedend’

Lydia de Jong (48) uit Dordrecht nam het initiatief voor de petitie. Ze begrijpt weinig van de lagere straf die P. kreeg voor twee verkrachtingen in 2010. ,, Ik ben daar als moeder woedend over”, zegt Lydia. ,,Dit kan toch niet? Er wordt veel te gemakkelijk met het strafrecht omgesprongen. Hier moet naar gekeken worden. Wat is er misgegaan?”

De handtekeningen gaan mogelijk volgende week naar Den Haag, heeft De Jong laten weten. Ze wil de handtekeningen aanbieden aan premier Mark Rutte.

 Bekijk ook: 

 Petitie Faber 

Onderzoek naar instelling

Eerder werd al bekend dat minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoek laat doen naar de kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder waar P. zich voorbereidde op een terugkeer in de samenleving. De forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder begint zelf ook een onderzoek. In 2012 werd P. veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf voor de gewelddadige verkrachting van twee meisjes. Hij kreeg toen geen tbs opgelegd.

Blok stelde het „onwenselijk” te vinden als daders geen tbs krijgen doordat zij weigeren mee te werken aan onderzoek naar hun psyche. Er was al een wet in de maak die dit moet helpen voorkomen. De Eerste Kamer kijkt begin 2018 naar dat wetsvoorstel, aldus Blok.