Nieuws/Binnenland
838717
Binnenland

Hollands op z'n mooist

Hollandse taferelen, binnen en buiten

Grazende koeien, molens en frisse wolkenpartijen. Wat is Nederland toch mooi! Al eeuwen trekken schilders zoals Weissenbruch, Mesdag, Gabriëls en Mauve (schilders van de Haagse School) eropuit en leggen met hun penzelen het landschap vast.

Tijdens de tentoonstelling 'Holland op z'n mooist', vanaf 4 april te zien in het Gemeentemuseum Den Haag en het Dordrechts museum, zijn meer dan 100 kunstwerken te bewonderen. Bij deze werken krijgt u - binnen én buiten - uitleg over de veranderingen in het Hollandse landschap.

Begin twintigste eeuw gebeurde er veel. Trekschuiten met jaagpaarden maakten plaats voor treinverbindingen, stoomgemalen namen de plek in van molens. De schilders vereeuwigde het landschap op doek en Natuurmonumenten ging de natuur beschermen. Een wisselwerking dus tussen cultuur en natuur. En dat is ook te zien bij deze tentoonstelling. Nadat u de kunstwerken heeft bezocht, kunt u met Natuurmonumenten mee op excursie. De vereniging heeft fiets-, wandel- en vaartochten voor u in petto die aansluiten bij de verhalen die de kunstenaars met hun doeken vertellen.

 

Wolfheze

 

Zo kunt u bijvoorbeeld wandelen bij Wolfheze. De schilders van de Haagse School reisden per trein af naar het station in dit Gelderse dorp om vervolgens het schilderachtige landschap vast te leggen. Tijdens deze wandeling treedt u in de voetsporen van de kunstenaars en reist u per trein af naar station Wolfheze. Daar wacht de boswachter u op voor een 8,5 km lange wandeling. U loopt langs de Wolfhezerbeek en onder de Wodanseiken door. De route brengt u op de plek waar bijvoorbeeld de schaapskooi van Mauve stond.

 

Naardermeer

 

Ga mee op excursie naar het Naardermeer en neem een kijkje in de eendenkooi. Hierin werden eenden gevangen voor de consumptie. Een typisch Nederlandse uitvinding. Voor de kooien was rust nodig, daarom was het verboden om dichtbij te komen. Misschien was het daarom dat de kunstenaars er niet hebben geschilderd? De eendenkooi is hier allang weg, het is hier dan ook heerlijk rustig. Een ideale plek voor reeën bijvoorbeeld.

 

www.gemeentemuseum.nl, natuurmonumenten.nl,

https://www.dordrechtsmuseum.nl