Nieuws/Binnenland

Assistente rechtbank fraudeert

Op de rechtbank Amsterdam heerst een cultuur waarbij het normaal is om te rommelen met declaraties. Dit stelt de advocaat van een wegens fraude ontslagen assistente van de Amsterdamse rechtbankpresident. „Er gaat een beerput open in deze gevoelige kwestie.”

Shefina K. (31) werkte jarenlang als persoonlijk assistent voor rechtbankpresident Carla Eradus. In die functie regelde zij naar eigen zeggen onder meer de financiële administratie voor het rechtbankbestuur, registreerde zij hun nevenfuncties en handelde ze klachten over rechters af.

Vervalst

Maar begin 2013 werd de assistente op staande voet ontslagen. Volgens een woordvoerder van de rechtbank was er sprake van ’onregelmatigheden’. Uit dossiers van justitie blijkt dat K. beschuldigd wordt van het indienen van valse facturen, vervalsen van de handtekening van de president en achteroverdrukken van VVV-bonnen van haar werkgever. Op die manier zou zij de rechtbank voor duizenden euro’s hebben opgelicht, waarvoor ze komende week door het Openbaar Ministerie voor de rechter wordt gedaagd.

Haar advocaat Geert-Iem Roos uit Almere noemt de vervolging van zijn cliënt onverstandig, aangezien er „nu in deze gevoelige kwestie een beerput opengetrokken gaat worden. Ik had de aanklager om die reden verzocht deze zaak op een andere manier af te doen, maar hij wilde daar niet aan.”

Cultuur

Volgens de raadsman heerst er op de rechtbank Amsterdam een cultuur waarbij het normaal lijkt om te sjoemelen met declaraties. „Zij was dan ook zeer zeker niet de enige”, stelt Roos. Hij heeft daarom onlangs een verzoek ingediend om rechtbankpresident Eradus te horen over de gang van zaken op haar rechtbank. Volgende week zal de Haagse rechtbank zich onder meer over dit verzoek in de zaak tegen Shefina K. buigen.

Een woordvoerder van de Amsterdamse rechtbank zegt de door advocaat Roos genoemde cultuur niet te herkennen. Ook was het volgens hem niet nodig om de regels voor het indienen van declaraties na het vertrek van K. aan te scherpen. „Het was en is hier niet eenvoudig om te sjoemelen”, aldus de zegsman.