838824
Nieuws

<p><em>Afscheid op top van kunnen</em></p>

Carré zwaait Acda & De Munnik uit

"Ik ben Thomas Acda." "Ik ben Paul de Munnik." "Samen waren wij Acda & De Munnik." De laatste woorden van het duo, dat maandagavond in Carré na bijna twintig jaar samen hun laatste concert ooit gaf.

Het theater- en muziektweetal speelde haar slotakkoorden in grootse vorm, met een programma waarin wel wat grappen en anekdotes zaten, maar waar vooral muziek werd gemaakt. Gesteund door hun vaste band swingen de twee waar gewenst, rocken ze waar moeten. Verstillen, versnellen, eenvoudig of fantasierijk: allemaal geen enkel probleem na bijna twintig jaar.

Goed geolied

Nog knapper is dat ook qua samenzang nauwelijks een verkeerde noot valt. Niet in hoogte en niet in timing en die perfecte combinatie is van een niveau dat de meeste zangduo's nooit halen. Saillant dat uitgerekend nu de machine zo goed geolied loopt de stekker er uit gaat.Soepel rijgt de band maandagavond haar hits aan elkaar. Groot en klein en van alle tijden, zowel liedjes van helemaal uit begin komen voorbij als nummers van hun laatste album, 't Heerst, uit 2012. Zelfs drie nieuwe nummers worden gespeeld. Aan weinig is te merken dat het om een zwanenzang ging. 

Dat wordt anders als het eind van de twee uur durende show nadert. Na een kort woordje van Paul de Munnik volgen de ultieme Acda & De Munnik-klassiekers Als het vuur gedoogd is, Als je bij me weggaat Ren Lenny Ren, Niet of nooit geweest, Het regent zonnestralen en De stad Amsterdam. Daarna rest enkel nog een paar laatste buigingen, bloemen, laatste woorden en een hartstochtelijk, minuten durende staande ovatie van het publiek, waar eens temeer het enorme respect van voor dit duo uit blijkt. En na nog één laatste toegift, Vondelpark vannacht en een allerlaatste verrassing van burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (die hen de Andreaspenning toekende) zit het er écht op. 

Erfenis

Met het oog op de toekomst is de enige troost voor de fans dat er al met al een zeer behoorlijke erfenis is. Acht studioalbums laten de twee na. Diverse concerten en theaterprgramma’s verschenen ook op cd of dvd, waarvan de Amsterdammers er in totaal al zo’n twee miljoen verkochten. Behalve de Koninklijke onderscheiding die ze afgelopen vrijdag nog kregen werden ze onderscheiden met zowel de Zilveren als de Gouden Harp en twee Edisons. 

Toekomst

Waar, wanneer en of de twee weer eens los van elkaar opduiken is moeilijk in te schatten. We weten dat Paul de Munnik even genoeg heeft van het middelpunt zijn dat het muzikantenleven met zich meebrengt en dat Thomas Acda ook nog acteerwerk heeft om zich op te storten. In Carré was links en rechts een diep, diep geloof op te vangen: ooit zal er wel een reünie volgen. Zo ja en wanneer? Er zijn maar twee mensen op deze planeet die dat weten. En laten die twee maandagavond net een dijk van een punt hebben gezet achter wat alleen maar een fantastisch gezamelijk hoofdstuk in de vaderlandse popgeschiedenis kan worden genoemd.