Nieuws/Binnenland
839496
Binnenland

Pilotenkeuring wassen neus

De medische keuringen van vliegers deugen van geen kant. Ook in Nederland kunnen psychische nood en zware medicijnen makkelijk verborgen worden gehouden.

Dat stellen bronnen tegenover De Telegraaf. Piloten willen alleen anoniem praten om hun brevet en carrière niet in gevaar te brengen. In het bezit van deze krant zijn getuigenissen met namen van diverse klokkenluiders.

Forensisch psycholoog Ernst Ameling erkent dat het mogelijk is om dergelijk medicijngebruik te verhullen. „Dat kan heel goed”, zegt de oud-medewerker van het Pieter Baan Centrum zelfs. „Je hoort heel vaak dat de omgeving van niets weet als men antidepressiva slikt. Je kan dat heel goed onder de tafel houden, ook voor naasten.”

Medicijnen

Ook is het dus mogelijk om werkgevers en collega’s voor de gek te houden, legt Ameling uit.

„Bepaalde medicijnen hebben wel bijeffecten, maar als je slim bent, kun je dat toeschrijven op bijvoorbeeld vermoeidheid. Geen haan die er dan naar kraait. Je gaat als niet-expert pas iets merken als iemand schizofreen gedrag vertoont. Maar iemand die zo knetter is, komt überhaupt niet in die cockpit terecht.”

Lees ook: 'Piloten laten zich vliegen niet afnemen'