Nieuws/Buitenland
839518
Buitenland

Homohuwelijk in de cel

In een zwaarbewaakte gevangenis in het Britse East Yorkshire zijn twee veroordeelde moordenaars met elkaar getrouwd. Het Britse dagblad The Mirror meldde zaterdag dat dit het eerste Britse homohuwelijk in gevangenschap is. De veertigjarige Ivan en 31-jarige Marc huwden in aanwezigheid van een klein gezelschap.

De twee mannen leerden elkaar twee jaar geleden in de gevangenis kennen, waar ze beiden een levenslange celstraf uitzitten. Bij de ceremonie waren een handjevol gedetineerden, enkele familieleden, vier genodigde cipiers en zes bewaarders die dienst hadden. Volgens getuigen kusten de twee „hartstochtelijk” en was er taart. De mannen hadden toestemming gekregen ringen te bestellen op internet.

Een huwelijksreis zit er voor de twee niet in en samenwonen gaat ook niet. Marc en Ivan verblijven in twee afzonderlijke afdelingen in het pand. Volgens het ministerie van Justitie is het voor hen niet toegestaan een cel te delen. In maart vorig jaar werden homohuwelijken in Groot-Brittannië toegestaan.