Nieuws/Binnenland
839523
Binnenland

Burgers maken NL schoon

Ruim 95.000 vrijwilligers hebben zaterdag, ondanks het regenachtige weer, meegedaan aan de Landelijke Opschoondag. Tijdens het evenement werd vooral zwerfvuil opgeruimd. Dat gebeurde op circa 1500 locaties. Zuid-Holland was koploper met 400 locaties waar burgers de handen uit de mouwen staken.

Stichting Nederland Schoon, die het jaarlijkse evenement organiseert, spreekt van een toenemende belangstelling. Vorig jaar telde de stichting nog 75.000 vrijwilligers die op 1100 plekken aan de slag gingen. Er is dus sprake van een groei van de belangstelling met ruim 25 procent.

„Met elkaar iets doen voor de buurt creëert verbondenheid en verhoogt daarmee het geluksgevoel. Het ontmoeten van buren en buurtgenoten bleek voor veel mensen dan ook dé reden om een opruimactie in de buurt te organiseren”, aldus Stichting Nederland Schoon. Die ziet dat steeds meer mensen ook buiten de Landelijke Opschoondag structureel zwerfafval te lijf gaan. „Met deze trend lijkt het opruimen van zwerfafval steeds meer norm dan uitzondering te worden.”