Nieuws
839590
Nieuws

KLM en Transavia met twee man in cockpit

In cockpits van de KLM en haar dochter Transavia moeten voortaan altijd twee bemanningsleden aanwezig zijn. Dat hebben de beide Nederlandse luchtvaartmaatschappijen vrijdag besloten. Ze geven gehoor aan een richtlijn van het EASA, de Europese dienst voor veiligheid in de luchtvaart. De wijziging bij Transavia is „per direct”, bij KLM gaat de verandering „zo snel mogelijk” in. De aanpassing geldt ook voor de Franse partner van KLM, Air France.

De EASA kwam vrijdag met de aanbeveling naar aanleiding van de crash van het toestel van Germanwings. Vermoedelijk heeft de copiloot het vliegtuig dinsdag bewust laten neerstorten in de Franse Alpen op het moment dat hij alleen in de cockpit was. De gezagvoerder was even weggegaan, maar werd daarna niet meer binnengelaten.

Eerder meldden verschillende andere Europese luchtvaartmaatschappijen al dat ze de regels voor de bemanning van de cockpit gaan aanpassen. Daaronder zijn Norwegian, easyJet, Air Berlin, de Duitse maatschappij Lufthansa en haar dochters Germanwings, Swiss en Austrian. Ook Air Canada wil dat er altijd twee mensen in de cockpit zijn.