Nieuws/Binnenland
839610
Binnenland

Stroomstoring op meer fronten onderzocht

De stroomstoring die vrijdag een groot deel van het openbare leven in Noord-Holland en Flevoland platlegde, wordt op verschillende manieren onderzocht.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie laat onderzoeken wat de gevolgen zijn geweest voor de veiligheid. Zo vielen bijvoorbeeld op Schiphol de veiligheidscontroles uit. Ook werden er extra agenten de straat op gestuurd.

Zijn collega Henk Kamp van Economische Zaken laat onderzoeken wat de oorzaak was van de omvangrijke stroomstoring en welke maatregelen moeten worden genomen om een dergelijke storing in de toekomst te voorkomen. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door netbeheerder TenneT en technisch adviseur DNV GL (het voormalige KEMA).

Kamp wijst erop dat Nederland een zeer betrouwbaar elektriciteitsnetwerk heeft. „De zekerheid dat er stroom is voor burgers en bedrijven, is bijna 100 procent (99,995 procent). Daar hebben de mensen vandaag helaas weinig aan gehad. Mensen in Noord-Holland en Flevoland zaten vast in treinen, metro's en in liften en hadden te maken met stoplichten die niet werkten. In veel bedrijven kon men niet aan het werk. Dat is uitermate vervelend en schaadt onze economie”, aldus Kamp.