Nieuws
839625
Nieuws

Kabinet voor EU-brede muzieklicenties

Commerciële aanbieders van muziekdiensten hoeven binnenkort niet meer in elke lidstaat apart te onderhandelen met beheerorganisaties van licenties.

De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie waarmee collectieve beheerorganisaties, zoals Buma/Stemra, makkelijker licenties kunnen uitgeven voor online gebruik van muziek binnen de hele Europese Unie. Daarmee wil het kabinet het legale online muziekaanbod stimuleren.

Tot nu toe moeten muziekdiensten als Spotify en Deezer nog wel in elk land apart onderhandelen. Dit vormt volgens het kabinet een belemmering voor de ontwikkeling van het legale online aanbod. Door technologische veranderingen is het eenvoudiger geworden grote hoeveelheden muziek digitaal openbaar te maken. Bovendien is het gebruik niet meer gebonden aan landsgrenzen, omdat vrijwel iedereen toegang kan hebben tot het materiaal.

Het wetsvoorstel, dat voor advies naar de Raad van State wordt gestuurd, is gebaseerd op een Europese richtlijn die ruim een jaar geleden werd aangenomen.