Nieuws/Binnenland
839637
Binnenland

NS naar rechter om besluit ACM

De NS gaat naar de rechter om een besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) aan te vechten. De ACM oordeelde enkele weken terug dat de NS bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg de Spoorwegwet heeft overtreden. De NS is het daar niet mee eens en heeft daarom een kort geding aangespannen.

De ACM kreeg klachten van Veolia, een concurrent van de NS. Volgens Veolia wil de NS servicebalies niet delen en vraagt het spoorbedrijf in Limburg te hoge prijzen voor bijvoorbeeld kaartautomaten, chippalen en pauzelokalen. NS-dochter Abellio won onlangs de aanbesteding en mag vanaf 2016 het ov in Limburg verzorgen.

De ACM oordeelde dat de NS bij de aanbesteding de Spoorwegwet heeft overtreden. Ook al heeft die voorlopige conclusie geen boete tot gevolg, de NS wil toch graag dat de rechter naar de zaak kijkt. De genoemde punten zijn volgens het bedrijf niet van invloed geweest op de aanbesteding in Limburg. „Vervoerders zijn niet in al deze gevallen afhankelijk van de NS. Er zijn op de markt diverse goedkopere alternatieven beschikbaar zoals ruimtes in de buurt van het station of andere aanbieders van chipkaartvoorzieningen”, liet het bedrijf eerder al weten.

De NS zegt vrijdag dat de ACM in zijn ogen geen behoorlijke procesgang heeft toegepast. „NS heeft het ontbreken van de benodigde zorgvuldigheid bij de totstandkoming van het besluit op verschillende momenten aan ACM aangegeven. Nu ACM desondanks op deze wijze tot een besluit komt, vraagt de NS de rechter om zich ook hierover uit te spreken voordat ACM het besluit publiceert.”