Nieuws/Buitenland
839663
Buitenland

Copiloot stond onder medische behandeling

Copiloot Andreas Lubitz van het gecrashte toestel van Germanwings verzweeg voor zijn werkgever dat hij ziek was en dat hij onder medische behandeling stond. Dat blijkt volgens het Openbaar Ministerie in Düsseldorf uit een verscheurde doktersverklaring die onderzoekers bij de piloot thuis hebben gevonden.

Over de aard van de ziekte van de 27-jarige Lubitz liet het OM zich niet uit. Eerder vrijdag meldde het tijdschrift Der Spiegel dat Lubitz psychisch ziek was. Een afscheidsbrief of andere documenten die wijzen in de richting van een bekentenis hebben de onderzoekers niet gevonden bij huiszoekingen in de woningen van Lubitz in Düsseldorf en in Rijnland-Palts. Ook zijn er geen aanwijzingen gevonden dat de copiloot uit politieke of religieuze motieven handelde.

Volgens de krant Bild leed Lubitz zes jaar geleden aan een zware depressie. Hij zou paniek- en angstaanvallen hebben gehad, mogelijk als gevolg van relatieproblemen. Nadat hij weer aan het werk was gegaan, kreeg hij regelmatig „speciale” medische controles.

Lubitz liet dinsdag vermoedelijk bewust een toestel van Germanwings neerstorten in de Franse Alpen. Daardoor kwamen 150 mensen om. Vrijdagochtend zijn de bergingswerkzaamheden hervat. De meeste nabestaanden van de inzittenden van de gecrashte Airbus hebben inmiddels de omgeving van de rampplek weer verlaten. Volgens vliegtuigmaatschappij Lufthansa, de moedermaatschappij van Germanwings, waren er donderdag in totaal 201 nabestaanden in Frankrijk, van wie 33 familieleden van de bemanning op de rampplek. De twee groepen werden gescheiden van elkaar opgevangen in de plaatsen Seyne-les-Alpes en Le Vernet.