Nieuws/Binnenland
839673
Binnenland

Eis werkstraf voor juwelier om wapenbezit

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Den Bosch zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en tweehonderd uur werkstraf geëist tegen juwelier Willy S. uit Deurne wegens verboden wapenbezit.

Met het illegale vuurwapen werden vorig jaar maart twee overvallers in zijn zaak doodgeschoten. De vrouw van de juwelier, Marina, opende het vuur toen zij en haar man werden aangevallen. Daarvoor wordt ze niet vervolgd door het OM, omdat ze zichzelf en haar man mocht verdedigen. Ze dacht dat hij werd vermoord.

Het OM houdt in de eis tegen S. rekening met het feit dat de juwelier voor zijn leven moest vechten, maar vindt dat wapenbezit tot escalatie leidt, zoals op 28 maart 2014 is gebleken. S. zelf raakte ook gewond door een schot door zijn vrouw. Hij werd door zijn hand geschoten, zei raadsman Jan-Hein Kuijpers van S.

Kuypers vroeg om een gerechtelijk pardon, wat neerkomt op schuldigverklaring zonder straf. „Wat voegt deze eis toe aan het leed dat aan het echtpaar is toegebracht”, zei Kuijpers. Hij wees erop dat Marina opgenomen is geweest in een psychiatrische inrichting. Willy moet zich sterk houden en voor brood op de plank zorgen, aldus Kuijpers.

„Waarom Marina niet en Willy wel vervolgen?”, vroeg Kuijpers aan het OM. „Willy werd bijna doodgeschoten door zijn eigen vrouw. De eis van dienstverlening kan beter besteed worden aan de begeleiding van Marina.”