Nieuws/Binnenland
839699
Binnenland

Waarschijnlijk geen schadevergoeding storing

Klanten hebben in principe recht op schadevergoeding als de stroom uitvalt. Maar het lijkt erop dat stroomleveranciers niet verplicht zijn consumenten een schadevergoeding te betalen voor de grote stroomstoring van vrijdag, aldus de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De algemene compensatieregeling geldt namelijk niet als de oorzaak van de stroomstoring ligt in een deel van het elektriciteitsnet met zeer hoge spanning. Het lijkt erop dat de oorzaak van de storing vrijdag lag in het 380 kV-net, waarop de verplichte algemene compensatieregeling niet van toepassing is.

Schadevergoedingen volgens de algemene compensatieregeling bedragen 35 tot enkele honderden euro's. Bij grote bedrijven zoals Schiphol of staalbedrijven kan de schade veel groter zijn. Over compensatieregelingen kunnen grote klanten in hun contract met de netbeheerder specifieke afspraken maken die verdergaan dan de algemene compensatieregeling. De ACM is daar geen partij in en heeft er geen zicht op wat grote bedrijven met hun netbeheerder hebben afgesproken.