Nieuws/Binnenland
839701
Binnenland

Europese jongeren gelukkiger én gezonder

Europese jongeren zijn gelukkiger én gezonder dan hun leeftijdsgenoten van tien jaar geleden. Dat blijkt uit een internationale studie naar de gezondheid en het welzijn van jongeren in Europa en Noord-Amerika.

Zowel op gezondheid als op welzijn zijn deze jongeren er naar eigen zeggen op vooruit gegaan: ze rapporteren op beide gebieden hogere cijfers dan generaties voor hen.

Fruit

Jongeren uit Europa en Noord-Amerika zijn in de periode 2002-2010 steeds meer groente en fruit gaan eten. Tevens bewegen ze meer dan vorige generaties, vrijen veiliger én geven aan dat ze gemakkelijk bij ouders terecht kunnen met problemen. Daarnaast is er een afname te zien in het pesten onder de jongeren en in het wekelijks drinken van alcohol. Ook roken steeds minder jongeren tabak of cannabis.

Natuurlijk zijn er ook minder positieve ontwikkelingen gesignaleerd. Zo rapporteren jongeren in Tsjechië, Denemarken, Italië, Litouwen, Rusland, Schotland, Slovenië, Zwitserland en de VS in 2010 minder lichamelijke beweging dan in 2002.

Risico

De onderzoekers waarschuwen verder dat groepen jongeren in bepaalde gebieden nog altijd een verhoogd risico lopen op een ongezonde levensstijl. In Oost-Europa bijvoorbeeld blijkt overgewicht en obesitas steeds meer voor te komen.

De studie is gebaseerd op het Health Behaviour in School-aged Children-onderzoek, een grootschalig onderzoek naar de gezondheid, de leefstijl en het geluk van kinderen in de leeftijd van 11, 13 en 15 jaar in meer dan 40 landen. Vanuit Nederland werkten de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau mee aan de trend-rapportage.