Nieuws
839715
Nieuws

Geprinte neus voor slachtoffer brandwonden

Nieuwe neuzen en oren voor ernstig verminkte brandwondenslachtoffers komen straks uit de 3D-printer.

Plastisch chirurg prof. dr. Paul van Zuijlen van het VU medisch centrum in Amsterdam verwacht dat het „over een jaar of vijf” al zover is. „Het kan een uitkomst zijn voor patiënten die door brand, of ten gevolge van een bijtende vloeistof, een neus of oor zijn kwijtgeraakt.”

Weefsel

Op dit moment kweekt Van Zuijlen met zijn onderzoekers samen met het 3D-innovatielaboratorium van het VUmc levend weefsel voor dit doel: „Het gaat om kraakbeencellen en stamcellen. De cellen worden in een soort gel opgekweekt”, zegt hij. „Straks zullen die cellen van een specifieke patiënt zijn.”

In combinatie met de 3D-printtechniek is het vervolgens mogelijk het gekweekte kraakbeenimplantaat – bijvoorbeeld een (deel van een) neus of een oor – in de goede vorm te krijgen, zodat het precies past bij die betreffende patiënt.

Paul van Zuijlen, al jarenlang verbonden aan het brandwondencentrum in Beverwijk, noemt als belangrijkste probleem: „De kwaliteit van het kraakbeen: dat moet duurzaam zijn. De houdbaarheid staat bovenaan. Want je kunt niet hebben dat een neus of een oor bijvoorbeeld na enige jaren al begint in te zakken.”

De 3D-printer, die na een uitgebreide testfase vandaag in het VUmc in gebruik wordt genomen, kan ook worden ingezet bij ander onderzoek op het gebied van herstel van beschadigd weefsel.