Nieuws
839716
Nieuws

Beperkte schadevergoeding na stroomstoring

Of burgers of bedrijven recht hebben op een vergoeding wegens een stroomstoring is afhankelijk van de duur en het type aansluiting dat ze hebben. Een normaal huishouden met een aansluiting van maximaal drie keer 25 ampère kan pas na 4 uur zonder stroom rekenen op een vergoeding en die bedraagt dan 35 euro.

Als de algemene compensatieregeling wordt toegepast, krijgt de consument 35 euro bij een storing die vier tot acht uur duurt. Als de storing langer duurt, krijgt de klant 20 euro extra voor elke aaneengesloten periode van vier uur die hij of zij dan nog zonder stroom zit. De netbeheerder betaalt de vergoeding uit binnen zes maanden na de stroomstoring. De gedupeerde klant hoeft daarvoor niets te doen.

Voor het geval dat door de stroomstoring bijvoorbeeld apparaten beschadigd raken, raadt de ACM aan contact op te nemen met de rechtsbijstandsverzekering of met een jurist.

Grote klanten met een hoogspanningsaansluiting, zoals fabrieken, hebben volgens de algemene compensatieregeling meer rechten. Bij een aansluiting met een spanning van meer dan 35.000 volt, heeft de afnemer al na een uur recht op een vergoeding van 195 euro. Als de storing langer duurt dan acht uur, krijgt de klant 100 euro extra voor elke aaneengesloten periode van vier uur dat hij of zij nog langer zonder stroom zit.

Bij grote bedrijven zoals Schiphol of staalbedrijven kan de schade veel groter zijn dan een paar honderd euro. Over compensatieregelingen kunnen grote klanten in hun contract met de netbeheerder specifieke afspraken maken die verdergaan dan de algemene compensatieregeling. De ACM is daar geen partij in en heeft er geen zicht op wat grote bedrijven in het gebied van de grote storing vrijdag met hun netbeheerder hebben afgesproken.

Wilt u meer financiële tips van De Telegraaf ontvangen? Schrijf u dan hier in voor de gratis DFT Geld Nieuwsbrief