Nieuws
839732
Nieuws

Van der Steur laat stroomstoring onderzoeken

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie laat onderzoek doen naar de stroomstoring die vrijdag grote delen van Noord-Hollland en Flevoland trof. Hij zei dat vrijdag na afloop van de ministerraad.

Volgens hem is het goed om snel te kijken naar de storing en de omvang die hij „ongekend groot” noemde en de gevolgen ervan. „Je zult zien altijd zien dat er lessen uit moeten worden getrokken. We gaan er snel naar kijken om te voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt.”

In het onderzoek wil hij ook kijken naar de uitval van veiligheidscontroles, bijvoorbeeld op de luchthaven Schiphol.

Van der Steur zei dat de overheidssite crisis.nl in actie is gekomen en dat er extra agenten de straat op zijn gegaan om de veiligheid te waarborgen.

Een woordvoerder van de nationaal terreurbestrijder NCTV liet eerder echter weten dat deze website niet was ingezet, omdat de sites van de veiligheidsregio's goed werkten. Maar er is wel degelijk informatie op crisis.nl gezet zodra die op dat moment beschikbaar was, lichtte een woordvoerder van de minister later toe. De landelijke site is een centraal informatiepunt waar mensen de actuele stand van zaken kunnen lezen, met doorverwijzingen naar andere sites. Dat is zo afgesproken met de veiligheidsregio's. Bovendien was er volgens de woordvoerder geen sprake van een crisis.