Nieuws
839761
Nieuws

'Rust en vertouwen moeten terug'

Dijsselbloem stelt beursgang ABN Amro uit

Minister Dijsselbloem (Financiën) stelt de beursgang van ABN Amro uit. De bewindsman verwijst voor zijn besluit naar de kwestie over de verhoging van de beloningen voor bankbestuurders bij ABN Amro met een ton, waarover afgelopen week groot tumult ontstond.

Dat besluit meldde hij vrijdagochtend in een summiere Kamerbrief. ,,Ik heb rust en tijd nodig'', vulde hij vrijdagmiddag aan. ,,Er moet weer rust en vertrouwen komen.''

Dijsselbloem bevestigde dat hij met ABN Amro-topman Zalm onenigheid heeft over het tijdstip van de beloningsverhoging.

 

De Nederlandse Staat heeft ABN Amro momenteel nog in bezit,nadat de bank in 2009 met €30 miljard werd gered.

Ton extra valt verkeerd

De Tweede Kamer was uiterst ontevreden over de verhoging door de bank voor zijn toppersoneel en wilde meer informatie over de beloningsverhoging die door de staatsbank is doorgevoerd.

Dijsselbloem vrijdag: ,,Ik vind het correct om die vragen eerst te beantwoorden.'' Dat Kamerdebat zal tot uitstel van de notering leiden, maar de bewindsman neemt dat op de koop toe. ,,Rust en vertrouwen zijn nodig. Dat is er niet geweest en zal eerst moeten terugkeren'', aldus de minister.

Beloning binnen regels

Die verhoging past binnen de beloningsregels die vooraf zijn vastgesteld. Maar de timing viel totaal verkeerd bij Kamerleden en vakbonden; vlak voordat ABN Amro naar de beurs gaat en de Staat zijn steun van €30 miljard belastinggeld afbouwt, verhoogde de ABN Amro-top de beloning voor zijn bestuurders.

De beursgang van de bank met ruim zeven miljoen klanten kan volgens Dijsselbloem en deskundigen €15 miljard opbrengen.

Geen afstel

De PvdA-bewindsman meldde vorig weekend nog dat een fraudeaffaire bij ABN Amro in Dubai geen rol van belang zou spelen bij zijn besluit om eventueel tot een beursgang over te gaan.

De huidige aankondiging is geen afstel. In augustus 2013 nam het kabinet het principebesluit dat ABN Amro op termijn teruggaat naar de markt. De beursgang is daarbij als beste optie gekozen.

ABN Amro zegt in een reactie het besluit van de minister te respecteren. ,,De minister is in de lead. Als hij zegt dat we gaan, dan gaan we. En anders niet.''

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws