Nieuws/Buitenland
839810
Buitenland

Turkse politie mag schieten op demonstranten

De Turkse politie mag voortaan vuurwapens gebruiken tegen demonstranten. Het parlement heeft vrijdag met overweldigende meerderheid een omstreden wet aangenomen waarin staat dat de politie mag schieten op demonstranten die geweld gebruiken.

De wet is bedoeld om de veiligheid in het land te vergroten. In dat kader mag de politie ook huiszoekingen doen en arrestaties verrichten zonder tussenkomst van de rechter. Verder mag het korps 48 uur lang internet van verdachten aftappen zonder dat een rechter daarvoor toestemming heeft gegeven. Ook komt er geld beschikbaar dat president Tayyip Recep Erdogan naar believen kan gebruiken om geheime operaties te financieren.

Oppositiepartijen hebben felle kritiek geuit op de uitbreiding van de politiebevoegdheden. Zij stellen dat de regerende AK-partij van Erdogan steeds autoritairder wordt. De Koerdische minderheid vreest dat zij de dupe wordt van de nieuwe wet.

Vorige maand trok de regering het wetsvoorstel in na ruzies daarover in het parlement. De vrijdag aangenomen wet is een uitgeklede versie van het eerdere voorstel.