Nieuws/Buitenland
839813
Buitenland

'Republikeinen korten op binnenlands beleid'

De Republikeinen in de Verenigde Staten willen de komende tien jaar 5,1 biljoen dollar (ongeveer 4,7 biljoen euro) bezuinigen op binnenlandse uitgaven. Dat staat in een begrotingsplan van de Republikeinen dat in de nacht van donderdag op vrijdag in de Senaat werd aangenomen. Er gaat juist meer geld naar het leger.

Het plan werd aangenomen met 52 stemmen voor en 46 tegen. De senatoren hadden er toen al een marathonsessie van achttien uur opzitten. Ze stemden over uiteenlopende onderwerpen, van sancties tegen Iran tot het immigratiebeleid. Het Huis van Afgevaardigden zal nog wel moeten instemmen met het plan voordat de begroting een feit is.

Woensdag stemde een meerderheid van het Huis in met daar ontvouwde begrotingsplannen. De twee voorstellen zullen in onderling overleg omgesmeed moeten worden tot één begroting die voor beide kamers acceptabel is. Waarnemers zeggen dat het niet makkelijk zal zijn consensus te krijgen onder defensie-haviken, fiscaal conservatieven en meer gematigde Republikeinen.

Eensgezind waren de Republikeinen vrijdag niet. De ogen in de Senaat waren vooral gericht op het stemgedrag van mogelijke Republikeinse presidentskandidaten. Senator Ted Cruz, die al bekend heeft gemaakt dat hij een gooi doet naar het Witte Huis, stemde tegen. Senator Rand Paul, van wie wordt aangenomen dat hij mee zal doen, was eveneens tegen. Marco Rubio en Lindsey Graham toonden zich wel voorstander.