Nieuws/Binnenland
839824
Binnenland

Chinese Indonesiërs in Nederland

Verbinding van culturen

Vanaf 16 april is er een bijzondere galerijtentoonstelling te zien in Museum Volkenkunde te Leiden. Samen met het Chinese Indonesian Heritage Centre (CIHC) richt het museum de blik op Nederlanders die zowel Chinese als Indonesische wortels hebben, een groep die ook wel wordt aangeduid met de term ‘Peranakan’.

Aan de hand van bijzondere voorwerpen uit de museumcollectie, persoonlijke interviews en foto’s, schetst het museum een beeld van het unieke culturele erfgoed van Chinese families uit Indonesië die in Nederland wonen.

Al eeuwen geleden emigreerden Chinezen, veelal handelaren afkomstig uit de Chinese provincies Fuijan en Guangdong, naar de Indonesische archipel. Ze huwden met vrouwen uit het immigratieland, kregen er kinderen en bleven voorgoed. Deze nakomelingen van Chinese en Indonesische voorouders werden vaak  Peranakan Chinezen genoemd, een benaming die afgeleid is van het Indonesische woord anak, dat ‘kind ’betekent.De tentoonstellingNog niet eerder is het culturele erfgoed van de Chinezen uit Indonesië onderwerp voor een tentoonstelling in Nederland geweest. Maar dankzij een schenking die Museum Volkenkunde in 2013 ontving van de heer Sioe Yao Kan is dit nu mogelijk. De heer Kan is een telg uit een vooraanstaande familie, kleinzoon van H.H. Kan, een bekend politicus uit de koloniale tijd. Hij voelt zich zeer betrokken bij het CIHC en richtte het Kan Sioe Yao Fonds op, ter bevordering van het behoud van het cultureel erfgoed van Chinees-Indonesische Peranakans.

 

Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden.

www.volkenkunde.nl