Nieuws/Buitenland
839825
Buitenland

'Belangrijke vondst' bij copiloot thuis

De Duitse politie heeft mogelijk een belangrijke ontdekking gedaan bij copiloot Andreas Lubitz thuis. Zijn woning werd donderdag vier uur lang doorzocht. Het gaat niet om een afscheidsbrief, benadrukt de politie.

Dat schrijft The Telegraph. Wat er precies in de woning in Düsseldorf is gevonden wil de politie niet kwijt. Wel melden onderzoekers dat er bewijzen zijn gevonden dat Lubitz psychisch ziek was.

Gezocht werd naar aanwijzingen voor een motief. De politie doorzocht ook de woning van de ouders van Lubitz in Montabaur, waar de copiloot deels woonde.

Inrichting

Lubitz zou zes jaar geleden aan een zware depressie hebben geleden. Volgens de Duitse krant Bild was hij in 2009 enige tijd opgenomen in een psychiatrische inrichting. Dat blijkt volgens Bild uit het medisch dossier van Lubitz. Als het klopt, verklaart het waarom Lubitz in dat jaar zijn opleiding onderbrak.

De 27-jarige man zou paniek- en angstaanvallen hebben gehad, mogelijk als gevolg van relatieproblemen. Nadat hij weer aan het werk was gegaan, kreeg hij regelmatig „speciale” medische controles. Volgens Bild was de copiloot anderhalf jaar onder psychiatrische behandeling. Hij zou enkele weken voor de crash nog psychologische hulp hebben gehad.

Lubitz liet vermoedelijk bewust het toestel van Germanwings neerstorten in de Franse Alpen. Daardoor kwamen dinsdag 150 mensen om.

Vrijdagochtend zijn de bergingswerkzaamheden hervat.