Nieuws/Binnenland
839831
Binnenland

Nog zes krakers Tabakspanden vast

Van de twintig krakers die woensdag bij de ontruiming van de Tabakspanden in Amsterdam werden opgepakt, zitten er vrijdag nog zes vast. Zij zijn overgedragen aan de vreemdelingendienst, liet een woordvoerder van de politie weten. Die gaat onder meer uitzoeken waar ze vandaan komen.

Woensdag kwamen er al zeven arrestanten vrij en donderdag volgden er nog zeven. Ze zijn naar huis gestuurd met een dagvaarding voor het niet voldoen aan een bevel of vordering, openlijke geweldpleging, vernieling of het verstoren van de openbare orde.

De politie ontruimde woensdag de Tabakspanden aan de Spuistraat nadat de nacht ervoor tientallen krakers het zogenoemde Slangenpand waren binnengegaan. Ze barricadeerden de straat met een container, stapels stenen en brandende hopen puin. Bij de ontruiming bekogelden de krakers de mobiele eenheid met vuurwerk, verfbommetjes en ander materiaal. Het duurde de hele dag voordat de panden in de Spuistraat leeg waren. Wat restte was een ravage, zowel binnen als buiten.

De gemeente liet donderdag al weten aangifte te doen tegen de veroorzakers van de schade. Hoe groot die precies is, is nog niet bekend.