Nieuws
839833
Nieuws

Review: MacBook Pro met retinascherm (13 inch, 2015)

Elk jaar geeft Apple naast de iPhones en iPads ook de Macs een opknapbeurt. Het bedrijf introduceerde onlangs niet alleen een compleet nieuwe MacBook, maar ook updates voor de MacBook Air en MacBook Pro. Deze laatste heeft een compleet nieuwe trackpad gekregen, maar maakt dat het leven van de gebruiker ook makkelijker?

Voor deze test heb ik de beschikking gekregen over de goedkoopste versie van de retina MacBook Pro. Dat wil zeggen dat het apparaat een 2,7GHz Intel Core i5-processor bevat, 8GB aan werkgeheugen en 128GB aan opslaggeheugen. Het scherm heeft een resolutie van 2560 bij 1600 pixels en biedt daarmee bijzonder scherp beeld. Afgezien van de íets snellere processor is het bijna gelijk aan de MacBook Pro uit 2014. Niet dat dit een probleem is: de prestaties waren toen al goed en nu nog steeds. De complete lijst met specificaties is hier te lezen.

Omdat de computer onder de motorkap niet zo veel verschilt van het model van vorig jaar (en qua uiterlijk vrijwel helemaal niet), verwijs ik graag naar de review van die versie (http://www.telegraaf.nl/digitaal/computer/23043678/__Review__MacBook_Pro_met_retinascherm__13_inch__2014___.html). Vrijwel alle observaties uit die review kloppen nu ook nog.

Force Touch

De grote vernieuwing in deze MacBook Pro is de drukgevoelige touchpad. Apple noemt de techniek ‘force touch’, waarbij een harde klik een extra mogelijkheid geeft in de software. Wat deze extra optie is, hangt af van de applicatie. Ontwikkelaars kunnen deze techniek zelf inbouwen, maar voorlopig doet de extra klik het alleen in Apple-apps.

Een harde klik op een webadres in bijvoorbeeld een mailtje geeft een kleine preview van de site, terwijl een harde klik op een adres een kaartje laat zien van de locatie in kwestie. Force-klikken op een woord in een stuk tekst geeft een definitie ervan weer. De meest handige vond ik zelf het hard klikken op een icoon in de ‘dock’, oftewel de rij met apps onderin beeld. Voor elke app verschijnt dan namelijk een overzicht met alle vensters van dat programma. Heb je dus veel documenten open, dan kun je ze op die manier in één scherm zien.

Hoewel de meeste extra mogelijkheden simpelweg een hardere klik dan normaal vereisen, laat videospeler QuickTime zien dat de nieuwe trackpad ook echt drukgevoelig is. Tijdens het afspelen kun je namelijk vooruit en achteruit spoelen, maar de snelheid waarmee dat gebeurt hangt af van hoe hard je op de trackpad drukt. Overigens kun je de gevoeligheid hiervan aanpassen in het instellingenmenu van OS X.

De vraag is natuurlijk: is deze nieuwe functie ook echt handig? Daar durf ik voorzichtig ‘ja’ op te antwoorden. Tijdens het testen merkte ik al gauw dat een paar extra mogelijkheden best handig zijn. Zo is het inderdaad makkelijk om met een simpele klik op het app-icoon even alle vensters naast elkaar te zetten. Daarnaast kunnen ontwikkelaars van apps hiermee aan de slag en hopelijk bedenken zij ook allemaal handige extra’s in hun applicaties.

Prijs en vergelijkbare laptops

De versie MacBook Pro die ik getest heb, kost €1449. Dat is €120 duurder dan het model van vorig jaar en geeft dus aan dat Apple de waarde van het nieuwe touchpad hoog inschat. Zit je daar dus niet op te wachten, dan is het gezien de vrij vergelijkbare specificaties het waard om op jacht te gaan naar een model uit 2014.

Zoek je een Mac, maar eentje die wat draagbaarder is, dan is een MacBook Air een goede oplossing. Deze is alleen wel wat minder krachtig en daardoor minder geschikt voor bijvoorbeeld beeldbewerking. De 13-inch versie kost €1099. Zoek je iets goedkoper en met Windows, dan is de Acer Aspire R7 (Core i5, 8GB RAM, 128GB SSD) van €899 een optie.

Conclusie

Deze nieuwe MacBook Pro is een uitstekende computer als je een krachtpatser zoekt waarmee je veel kunt. Net als met de meeste andere Apple-hardware geldt ook hier het credo ‘je betaalt aardig wat, maar je krijgt er ook kwaliteit voor terug’. De nieuwe touchpad is een leuke toevoeging, waar aardig wat potentie in zit. Het is met een prijsverhoging van €120 wel een dure toevoeging.