Nieuws/Binnenland
839837
Binnenland

Ziekenhuizen over op noodstroom

Ziekenhuizen in het gebied dat vrijdag is getroffen door een stroomstoring, zijn overgegaan op noodstroom. Daardoor kunnen de belangrijkste systemen doorgaan, zoals bijvoorbeeld bij lopende operaties en afdelingen intensive care.

AMC Amsterdam en het VUmc laten weten dat ze in bedrijf blijven. Bij het AMC gaan de lopende operaties door, maar worden geen nieuwe begonnen. Op de afdelingen voor intensive care zijn geen problemen ontstaan door de storing en de overschakeling naar noodstroom. De spoedeisende hulp is open voor acute hulp.

Het VUmc draait ook op noodstroom en adviseert patiënten met een afspraak op de polikliniek om een nieuwe afspraak te maken. Het Ronald McDonald huis bij het VUmc zegt op Twitter dat het tijdelijk onbereikbaar is door de storing en plaatste een foto van een waxinelichtje op een wastafel.

Ook in het Rode Kruis Ziekenhuis en het Brandwondencentrum in Beverwijk is de noodstroom aangegaan toen de stroom uitviel. „We blijven in bedrijf”, twittert het ziekenhuis. Hetzelfde geldt voor de vestigingen van het Westfriesgasthuis in Hoorn, Enkhuizen en Heerhugowaard. „Alle afdelingen functioneren gelukkig normaal”, aldus het ziekenhuis op Twitter.

„De medische zorg verloopt als gewoonlijk”, laat het Tergooi ziekenhuis in Hilversum, Blaricum en Weesp weten. Niet-spoedeisende operaties zijn uitgesteld.

Het Flevoziekenhuis in Almere valt volgens een woordvoerder niet in het gebied van de storing, maar die is wel merkbaar in de ICT, bijvoorbeeld in externe e-mail.