Nieuws/Binnenland
839861
Binnenland

Inspectie opent meldpunt voor injectienaalden

Zorgverleners kunnen problemen met injectienaalden melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De inspectie heeft hiervoor een meldpunt ingericht, meldde ze vrijdag. Problemen met alle injectienaalden kunnen worden gemeld, niet alleen die van het merk Terumo, waarvan deze week bekend werd dat er mogelijk epoxylijm uit kan komen.

„Om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van injectienaalden, is het belangrijk dat de inspectie alle mogelijke problemen gemeld krijgt”, aldus de dienst. Momenteel wordt onderzocht of en zo ja welke problemen er precies zijn met de injectienaalden van Terumo en of die een risico voor de gezondheid opleveren. Zorgverleners kunnen hun melding doen via meldpuntigz .nl of telefonisch.

Niet-zorgverleners kunnen voor klachten of vragen over injectienaalden contact opnemen met het Landelijke Meldpunt Zorg. Vragen over de veiligheid van injectienaalden die gebruikt worden bij vaccinaties en de zwangerschapsscreening, kunnen worden gesteld bij een RIVM-Informatiepunt. Het RIVM gaf eerder deze week het advies aan GGD's en ziekenhuizen om de Terumo-naalden niet te gebruiken zolang het onderzoek daarnaar loopt.

De fabrikant haalt de naalden niet van de markt. Volgens de fabrikant vormen ze geen gezondheidsrisico en voldoen ze „ruimschoots” aan alle normen en wettelijke voorschriften. Los van de naaldenkwestie besloot Terumo wel om spuiten terug te halen, omdat er zichtbare deeltjes glijmiddel in het spuitlichaam terecht kunnen komen. Ook dit vormt volgens Terumo geen risico voor de gezondheid.