Nieuws
839864
Nieuws

Carver keert terug op de markt… in China

EXCLUSIEF - Je kent hem vast nog: de Carver One. Beroemd geworden door het vernuftige kantelprincipe waarbij het voertuig in de bocht hangt voor een betere stabiliteit. Lange tijd was het stil rond het bedrijf dat de One ooit op de markt bracht, maar Carver Technology uit ’s-Gravendeel heeft achter de schermen een grote deal gesloten met de Chinese scooterproducent Sunra (Xinri).

Failliet

Maar Carver was toch failliet? Dat klopt deels. Carver werd in juni 2009 failliet verklaard, maar het bedrijfsonderdeel Carver Technology werd buiten het faillissement gehouden en hield alle patenten op zak. Ook die van het gepatenteerde Dynamic Vehicle Control, zoals het kantelprincipe officieel heet. In 2010 volgde er een doorstart en sindsdien hield het bedrijf zich op de achtergrond.

Sunra

“We hebben niet stilgezeten hoor”, zegt Anton Rosier, CEO van Carver Technology, in een exclusief interview met Autovisie. “Sterker nog, we hebben de kanteltechniek verder ontwikkeld. In augustus vorig jaar zijn we benaderd door de Chinese scooterproducent Sunra dat op jaarbasis zo’n 1,2 miljoen elektrische scooters bouwt voor de Chinese markt”, voegt Rosier toe.

Verkoop

Volgens de CEO was het bedrijf zeer geïnteresseerd in het toepassen van de kanteltechniek in een overdekt tweepersoons voertuig met elektrische aandrijving. Een deal volgde en alles kwam in een stroomversnelling. Momenteel debuteert op een Chinese scooterbeurs de Sunra gedoopte driewieler met aan boord die Carver-techniek. “In augustus dit jaar start de verkoop. Op jaarbasis verwachten we er 60.000 tot meer dan 100.000 van te verkopen. De verkoop verloopt via de 1.200 Chinese dealers van Sunra. De prijs komt neer op ongeveer 3.800 euro per stuk.” Marktintroducties in landen buiten China wordt volgens Rosier onderzocht.

Licentie

Carver verkoopt zijn kanteltechniek in licentie aan Sunra, zodat het bedrijf de mogelijkheid en vrijheid heeft om de techniek in andere voertuigen toe te kunnen passen. “De kanteltechniek is geschikt voor veel meer voertuigen. Denk aan quads, gyrocopters en snellere voertuigen zoals de One ooit was. We onderzoeken alle mogelijkheden.”

Lees meer over de nieuwe Carver in Autovisie Magazine nummer 7 die nu in de winkels ligt!