Nieuws/Binnenland
839899
Binnenland

NS rijdt met gevaarlijke treinen

De NS rijdt al jaren met gevaarlijke oude treinen, die makkelijk kunnen ontsporen na een aanrijding en daarbij een enorme ravage aanrichten. De spoorwegen slaan daarmee een waarschuwing uit 2008 van de Inspectie Verkeer en Waterstaat in de wind.

Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf naar de afgelopen zondag ontspoorde trein bij Teuge. Daar botste een trein (type Mat 64) op een auto. De inzittende van de auto overleefde de aanrijding niet en de trein vloog uit de rails. De puinhoop door rondvliegende brokstukken was zo groot dat de reparatie van het spoor bijna een week duurde. Het treinverkeer tussen Deventer en Apeldoorn lag vanwege het ongeval bijna een week stil. SP-Kamerlid Bashir heeft om opheldering gevraagd.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat waarschuwde zeven jaar geleden al voor het gevaar van de Mat 64-treinen. Vastgesteld werd dat in het geval van een aanrijding de kans op ontsporingen buitengewoon groot was. „De oorzaak zijn de relatief lichte loopdraaistellen aan de kop van de trein en het ontbreken van een baanschuiver bij dit type materieel”, concludeerden de onderzoekers toen.

De NS heeft nog steeds 47 van deze gevaarlijke treinen rijden. Lees meer in De Telegraaf van vandaag