839952
Buitenland

'Copiloot liet Germanwings toestel moedwillig dalen'

Andreas Lubitz, de 27-jarige Duitse copiloot van het gecrashte Germanwings toestel zat alleen in de cockpit ten tijde van de crash en hij heeft het toestel moedwillig laten dalen. Dat heeft Justitie in Frankrijk bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Ongeveer tien minuten voordat het toestel neerstortte, heeft de gezagvoerder de cockpit verlaten, vermoedelijk om naar wc te gaan, aldus Justitie. De copiloot heeft vervolgens de daling ingezet via het Flight Monitoring System. In de laatste acht minuten is het toestel gedaald van 12 kilometer hoogte naar lager dan 2 kilometer.

Klappen

De gezagvoerder probeerde intussen de cockpit weer binnen te komen. Hij riep meerdere keren dat hij naar binnen wilde. De copiloot was in leven, aldus Justitie; zijn ademhaling was te horen op de opnames die de zwarte doos heeft gemaakt. Ook waren er harde klappen op de deur te horen, alsof het cabinepersoneel die probeerde te forceren. Er is geen mayday uitgezonden door het toestel en er is niet geantwoord op de oproepen van de verkeersleiding.

Copiloot Andreas Lubitz reageerde niet op de smeekbedes van de andere vlieger. Ook was er geen waarneembare reactie op oproepen van de luchtverkeersleiding. Justitie heeft in Duitsland gevraagd naar de geestelijke toestand van de piloot en andere achtergronden van de vlieger. Het Openbaar Ministerie in Marseille sluit nadrukkelijk zelfmoord door de copiloot niet uit.

Geschreeuw

Op basis van de opnames constateren onderzoekers dat de passagiers van het begin van de daling tot het eind bewust van het feit wat er gebeurde. Kort voor de crash is er geschreeuw te horen.