Nieuws/Binnenland
840688
Binnenland

VVD-Kamerlid Leegte stapt op

De VVD is opnieuw een Tweede Kamerlid kwijtgeraakt dat de interne regels voor integriteit had geschonden. Na Mark Verheijen, die eind februari opstapte na gedoe over zijn declaratiegedrag, struikelde dinsdag René Leegte over wat hij zelf noemt zijn eigen onzorgvuldigheid.

De 46-jarige Leegte had een betaalde nevenfunctie en de inkomsten daaruit niet opgegeven. Het ging om advieswerk dat te maken had met onderwerpen die aan zijn portefeuille als Kamerlid (Economische Zaken en Buitenlandse Handel) raakten.

„Stom genoeg heb ik deze functie niet tijdig laten registreren in het daartoe bestemde register en ook heb ik de neveninkomsten uit deze functie niet direct gemeld”, schreef Leegte in een verklaring. Volgens hem was dat in strijd met de integriteitsregels binnen de VVD en kan en wil hij daarom niet langer Kamerlid zijn. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemde het pijnlijk, maar de enige logische conclusie.

Telefoongesprek

Leegte stopte begin dit jaar al als woordvoerder namens de fractie over de gaswinning in Groningen. Aanleiding was een telefoongesprek met een partijgenoot over de VVD-strategie dat hij in de trein voerde na een werkbezoek in het door aardbevingen getroffen Groningen. De inhoud van het gesprek, dat voor omstanders was te horen, kwam in de openbaarheid en veroorzaakte commotie.

De zaak-Leegte is volgens Zijlstra niet over de verkiezingen van vorige week heen getild. De kwestie kwam aan het rollen omdat het bedrijf waar Leegte de nevenfunctie vervulde, betrokken was bij een rechtszaak. Leegte speelt daar volgens Zijlstra zelf geen rol in. Eerst leek er geen complicatie te zijn. Pas nadat de VVD-top de onderliggende stukken had gekregen, werd duidelijk dat het een „onhoudbare situatie” was. Op de vraag waarom Leegte zijn nevenfunctie niet eerder heeft gemeld, wilde de fractieleider niet ingaan.

Het vertrek van Leegte is opnieuw een tegenslag voor de VVD. De liberale bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven traden twee weken geleden af. Ook raakte de partij een Kamerzetel kwijt doordat het eerder opgestapte Kamerlid Johan Houwers kon terugkeren, maar wegens hypotheekfraude niet meer welkom was in de VVD. Hij eiste zijn zetel op en gaat vanaf woensdag voor zichzelf verder in de Kamer.