Nieuws/Binnenland
840936
Binnenland

'Einde aan opkopen bordelen Amsterdam'

Coalitiepartijen D66, SP en VVD overwegen te stoppen met het actief opkopen van raambordelen in het 1012-gebied in Amsterdam.

Dat blijkt uit een aantal scenario’s dat deze partijen laten uitwerken door de 1012-ambtenaren van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, en die in bezit zijn van deze krant.

De plannen gaan veel verder dan de in het coalitieakkoord opgenomen belofte dat er minder geld besteed zal worden aan het opkopen van prostitutiepanden op de Wallen.

Volgens de drie partijen is het sluiten van ramen niet de enige manier om de leefbaarheid in het gebied en de positie van sekswerkers te verbeteren.

Misstanden

D66, VVD en SP vragen Van der Laan nu om een scenario uit te werken waarbij de stad stopt met het actieve opkoopbeleid. Ook stelt SP-raadslid Peter Kwint, die het woord voert namens de coalitiepartijen, voor te bezien om alleen nog raambordelen te kopen waarin misstanden zijn geconstateerd, of waarvan de vergunningstermijn afloopt. Een derde scenario is volgens Kwint dat de stad alleen nog panden koopt aan de buitenranden van het Wallengebied. Als voorbeeld noemt het raadslid vier bordelen aan de Geldersekade.

„Bij de uitwerking van de scenario’s zouden wij graag tenminste inzicht krijgen in de juridische mogelijkheden, risico’s en financiële consequenties”, schrijft Kwint aan Van der Laan.

Het raadslid benadrukt desgevraagd dat de coalitiepartijen nog geen voorkeur hebben voor een bepaald scenario. In tegenstelling tot de coalitiepartijen heeft Van der Laan al wel gezegd onverminderd door te willen gaan met het actief opkopen van raambordelen. Vooral het Oudekerksplein zou de gemeente nog graag bordeelvrij zien.

Schatkist

Vorige week werd duidelijk dat aan het decriminaliseren van de Wallen, in 2007 in gang gezet door voormalig wethouder Lodewijk Asscher, een prijskaartje hangt van 108 miljoen euro. Een deel van dit geld, ruim 24 miljoen euro, moet nog worden opgebracht uit de stadsschatkist.

Van de 512 raambordelen die de hoofdstad in 2007 rijk was, zijn er inmiddels 115 gesloten binnen het project 1012. Daarnaast doven elf ramen de rode lichten in 2017.

In de oorspronkelijke 1012-plannen is het volgens een gemeentewoordvoerder de bedoeling om nog eens 59 roodverlichte ramen te sluiten door de eigenaren uit te kopen. De verwachting is dat het project in 2018 afgerond zou kunnen worden.