Nieuws
840972
Nieuws

Slim, maar vooral handig

Review: Netatmo Thermostaat

Dé nieuwe hype op techgebied is domotica. Slimme gadgets die het leven in huis makkelijke moeten maken. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld een aantal slimme thermostaten voorbij zien komen. De Netatmo Thermostaat is er zo één. Maakt hij het leven ook echt makkelijker?

Het concept ‘slimme thermostaat’ kent verschillende invullingen. Aan de ene kant zijn er de zelflerende modellen, zoals de Nest. Aan de andere kant zijn er modellen waarbij het enige slimme is dat ze met een telefoon bediend kunnen worden. De Netatmo zit er een beetje tussen in. Hij leert niet uit zichzelf, maar denkt wel een beetje na.

Installatie

De thermostaat bestaat uit twee delen: het kastje dat aan de wand gaat en verbonden wordt met de ketel, en een zender die ergens in een stopcontact geprikt moet worden. Deze laatste heeft contact met de thermostaat zelf en maakt contact met de router of de modem, zodat het apparaat via het internet benaderd kan worden. Een klein beetje omslachtig, maar de zender is makkelijk ergens in een stekkerdoos weg te stoppen, uit het zicht.

De installatie is vrij eenvoudig. Je hoeft bij de ketel niets aan te passen en dus hoeft enkel de wandthermostaat vervangen te worden. Dat is een kwestie van wat draadjes bevestigen en een aantal gaten boren. Tegen betaling kan wel een installateur ingeschakeld worden. De softwarekant is een fluitje van een cent. Via de app maak je een profiel aan waardoor je in kunt loggen en de thermostaat kan aansturen.

Opvallend is dat bij het eerste contact de thermostaat eerst een firmware update moest downloaden en installeren. Niet dat dit een enorm probleem is, maar ik had niet verwacht ooit in mijn leven een update voor mijn thermostaat te hoeven installeren.

Schema instellen

Hoe het ook zij, als alles eenmaal opgezet is, is het eenvoudig om een verwarmingsschema in te stellen. Je selecteert simpelweg hoe warm het moet zijn op welke tijden en de thermostaat regelt de rest. Het is mogelijk om voor elke dag een ander schema in te vullen, maar het kopiëren van een al ingesteld schema over de hele week is eveneens mogelijk.

Handig is dat de Netatmo zelf bedenkt hoe lang het ongeveer gaat duren om de streeftemperatuur te bereiken. Wil je bijvoorbeeld dat het om zeven uur ‘s ochtends 20 graden is, dan gaat de ketel vroeg genoeg aan om ervoor te zorgen dat tegen die tijd de ingestelde temperatuur is behaald. Is het bijvoorbeeld om zes uur al 18 graden, dan gaat hij slechts een paar minuten aan omdat die twee graden er snel bij zijn. Maar is het winter en is het in huis slechts 14 graden, dan begint hij al een uurtje van tevoren. Slim dus.

App

De app zelf is erg gebruiksvriendelijk en er kan dan ook niet zoveel misgaan. Bij het opstarten krijg je simpelweg een plaatje van de thermostaat te zien, waarbij je met een druk op de knop de temperatuur omhoog of omlaag kunt bijstellen. Ook kun je direct instellen hoe lang je deze nieuwe temperatuur aan wilt houden voor hij weer naar het ingestelde programma terugspringt.  

Ook aanwezig is een simpele schakelaar waarmee je kunt aangeven dat je niet thuis bent, waardoor hij automatisch op een lage temperatuur springt. Hoe laag dat is, valt zelf in de instellingen aan te passen.

Tenslotte is er ook nog de optie om hem in anti-vriesmodus te zetten. Hiermee laat hij de ketel af en toe wat warm water door de buizen stromen, zodat dit niet kan bevriezen als er strenge vorst is.

Door de telefoon of tablet horizontaal te kantelen verschijnt het verbruiksschema. Hierop is te zien op welk tijdstip welke temperatuur was ingesteld, hoe warm het was en hoe hard de ketel heeft moeten stoken. Hierdoor krijg je een handig gebruiksoverzicht en kun je meteen zien wanneer je veel hebt lopen stoken en of er momenten zijn dat je wat zuiniger aan kunt doen.

Gemis

Al met al is de Netatmo Thermostaat dus eenvoudig in gebruik en werkt hij prima zoals beloofd. Er zijn alleen twee puntjes die in toekomstige versies verbeterd kunnen worden. Ten eerste ondersteunt het geen OpenTherm. Dit is een protocol waardoor de thermostaat aan de ketel kan communiceren hoe hard hij moet gaan stoken. Moet het in korte tijd bijvoorbeeld flink warmer worden, dan gaat hij hard aan. Is er maar een klein verschil, dan hoeft hij niet zo hard te branden. De Netatmo compenseert dit een beetje door zelf te berekenen hoe lang het ongeveer duurt en op tijd al de ketel aan te zetten, al bespaar je daar geen gas mee.

Het tweede is dat hij wat mij betreft nog wel iets slimmer had mogen zijn. Zo zou het handig zijn als de Netatmo - bijvoorbeeld op basis van bluetooth - kan zien wanneer er niemand thuis is en automatisch de temperatuur naar beneden bijstelt. Het is handig dat je dit vanuit de app kunt doen, maar je moet er nog wel aan denken.

Prijs en vergelijkbare thermostaten

De Netatmo thermostaat kost €179. Hiermee is hij relatief goedkoop, vergeleken bij andere slimme thermostaten. Zo kost de Nest Learning Thermostat €219, al kan deze gebruikerspatronen leren en zelf een verwarmingsschema in elkaar zetten. De Anna kost €299, en biedt ‘geofencing’, waardoor hij kan merken wanneer de gebruiker thuis is en wanneer niet. De Nefit Moduline, tenslotte, kost €209 en is ook zelflerend en ondersteunt OpenTherm.

Conclusie

De Netatmo Thermostaat is een prima stuk hardware, gekoppeld met een eenvoudig te gebruiken app. Het is makkelijk om zelf verwarmingsschema’s in te stellen en aan te passen en je kunt eenvoudig zien hoeveel je stookt.

Het biedt niet zoveel geavanceerde functies als concurrenten, maar er kan dan ook weinig misgaan. Daarbij is hij relatief zacht geprijsd. Een prima model voor mensen die graag wat meer vat willen hebben op de verwarming van hun woning.