Nieuws
840982
Nieuws

Verbeterde smartwatch is nog niet perfect

Review: Samsung Galaxy Gear

De smartwatch van Samsung, de Galaxy Gear, kreeg bij zijn lancering vorig jaar de nodige kritiek te verduren. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft geluisterd en veel kritiekpunten aangepakt via software-updates. Weet de smartwatch van Samsung de consument nu wél te overtuigen?

Bij de lancering was de Samsung Galaxy Gear alleen te gebruiken met de Galaxy Note 3. Inmiddels is dat met het uitrollen van Android 4.3 (Jelly Bean) opgelost en is het horloge ook geschikt voor onder andere de Galaxy S4, SIII, Note 10.1 en Note II. Android-telefoons van andere merken worden niet ondersteund.

Hardware

Op het eerste oog vind ik de Gear een stoer horloge met zijn stalen kast met vier schroeven. Het geeft het apparaat een industrieel uiterlijk. Wel is de kast met 1 cm wat aan de dikke kant. Het is natuurlijk te begrijpen dat er ruimte nodig is om alle hardware te huizen, maar het geheel had van mij wel slanker gemogen.

Gezien de adviesprijs van de Gear (€299) had ik een stalen of leren horlogeband verwacht, in plaats van plastic. Het zit comfortabel, maar is minder stijlvol. In tegenstelling tot concurrenten als Pebble en Sony SmartWatch kun je niet zelf het bandje vervangen. Dat vind ik wel jammer, want nu kun je het niet aanpassen aan je garderobe. Er zijn wel verschillende kleuren beschikbaar van het horloge. Zo kun je de Gear krijgen met een staalgrijze kast en een zwart, bruin, oranje, limegroen of wit bandje en een roze kast met een wit bandje.

De smartwatch heeft een super amoled scherm van 1,63 inch en 320 bij 320 pixels. Het zorgt voor een mooi en helder scherm, maar deze luxe gaat wel ten koste van de batterijduur. Gemiddeld gaat de accu van de Gear 1 tot 2 dagen mee, afhankelijk van gebruik. Ik heb niet zo heel notificaties ingesteld staan, dus bij mij gaat de accu 2,5 dag mee. De Pebble heeft ter vergelijking een zwart/wit lcd scherm, maar gaat wel een week mee zonder op te laden.

Er zit op het apparaat geen micro usb aansluiting voor opladen. Daarvoor moet je het bijgeleverde oplaadstation gebruiken. Dat had makkelijker gekund. Nu moet je als je langer van huis bent niet vergeten deze accessoire ook mee te nemen, want de kabel alleen is dus niet genoeg.

Verdere specificaties zijn hier te vinden.

Gebruik

Als je de Gear voor het eerst aanzet, krijg je tekeningen te zien waarin wordt uitgelegd hoe de smartwatch en telefoon aan elkaar gekoppeld moeten worden. Helaas zijn deze alles behalve duidelijk en ook biedt de handleiding weinig informatie. Ik heb een YouTube-filmpje moeten zoeken die dit voor mij uit de doeken deed. Het koppelen gaat via nfc-chips. Deze zit niet in de Gear, maar in het oplaadstation. Je moet deze dus tegen de telefoon houden en daarna plaats je de Gear in de houder. De verbinding loopt via bluetooth. Als je te ver weg loopt van de telefoon wordt de connectie verbroken, maar bij terugkeer wordt het probleemloos automatisch hersteld.

Vanwege de keuze voor het amoled-scherm heeft Samsung besloten dat het scherm steeds vanzelf uit gaat om stroom te besparen. Het is echter raar dat je een horloge hebt waarbij je niet constant de tijd ziet. Je moet eerst je pols bewegen (soms erg overdreven) om het scherm aan te zetten via bewegingsdetectie of op het knopje aan de zijkant drukken. Het is een kleine handeling, maar is toch vreemd.

De Gear heeft een touchscreen die je bedient door te swipen. Door van boven naar onder te vegen ga je naar de camera, veeg andersom en je komt in het belgedeelte en van links naar rechts scroll je door het menu heen. Het menu vergt wat oefening voordat je weet waar alles precies zit. Door de knop in te houden kan het horloge uit gezet worden en is het geluid of de trilfunctie aan of uit te zetten. In de begeleidende Samsung Gear Manager-app voor de telefoon kun je zelf bepalen wat er gebeurt als je twee keer de knop indrukt, bijvoorbeeld het opstarten van de stembesturing of de instellingen. Over de app dadelijk meer.

Camera en bellen

In het bandje van de Gear zit de 1,9 megapixel camera. De kwaliteit is vergelijkbaar met die van een frontcamera. Het is handig om zo even snel een foto te maken, maar anders kun je beter de telefoon erbij pakken voor een beter resultaat. Je kunt verder filmpjes maken van 15 seconden in 720p. Ook al zit de camera verborgen, het is niet mogelijk om stiekem foto’s te maken. De camera maakt geluid bij het nemen van een foto. Die waarschuwing zal echter weinig helpen in een drukke kroeg.

Verder zit in de kast van het horloge een microfoon en in de vouwsluiting van het bandje de speaker. Je kunt op die manier bellen, maar het voelde voor mij vreemd om tegen mijn pols te praten. Ik kreeg flashbacks naar de klassieke televisieserie Knight Rider waarin acteur David Hasselhoff op die manier communiceerde met zijn auto KITT. Het geluid klinkt blikkerig en als er teveel omgevingsgeluiden zijn is bellen zowat onmogelijk. Wat ik wel makkelijk vind, is dat je een melding krijgt als er gebeld wordt en het telefoontje op het horloge weg kunt drukken als het even niet uitkomt.

De microfoon is ook te gebruiken voor de voicerecorder en de stembesturing. Dat laatste werkt in de praktijk slecht. Sowieso ondersteunt het geen Nederlands, maar met mijn Engelstalige commando’s kon hij soms ook weinig.

Notificaties

De Samsung Gear Manager op de telefoon helpt je bij het afstellen van het horloge. In de app geef je aan voor welke apps je wel of geen notificaties wilt ontvangen, kun je apps downloaden uit de Samsung Apps-winkel (dus niet Google Play) en is dus de knop aan de zijkant in te stellen.

In het begin kregen gebruikers alleen notificaties van sms’jes en de standaard mailapp. Dat was het andere punt waar veel kritiek op was. Sinds de update in november kun je van alle apps een notificatie ontvangen en dan niet alleen een melding, maar ook een preview van het bericht. Je kunt dan zien wie je wat gestuurd heeft en enkele regels tekst. Dat is genoeg voor een volledige sms of tweet te lezen en voldoende om te zien of een e-mail interessant genoeg is om de telefoon erbij te pakken.

Bij een notificatie licht het scherm op en naar voorkeur hoor je nog extra een geluid of gaat de Gear trillen. De trilfunctie vind ik prima. Je mist geen mail, sms of telefoontje meer. De plek waar dat niet fijn is, is in de bioscoop. Het leidt namelijk af. Bij The Hobbit heb ik hem maar afgedaan. Je kunt de helderheid helemaal laag zetten en het trillen uitzetten, maar dat zijn toch weer extra handelingen

Apps

Er zit een aantal apps standaard in de Gear zoals een stappenteller, voicerecorder en de media controller. Met die laatste bestuur je het afspelen van muziek op je telefoon, maar de mogelijkheden zijn te beperkt. Je ziet geen playlist of muziek index. Dus wil je een ander album luisteren? Dan moet je toch de telefoon pakken. Er is ook een functie in zowel de Gear als de telefoon om de ander te zoeken indien nodig. Ook als het geluid uit staat, krijg je de ringtone te horen.

Verder zijn er apps te downloaden met andere designs voor de wijzerplaat. Samsung heeft verschillende klokjes beschikbaar. Zo is er eentje die naast de tijd ook de volgende afspraak laat zien. Heel handig. Maar ze zijn wel wat saai en daarom is het leuk om andere wijzerplaten te downloaden. Verder zijn er speciale apps voor de Gear voor bijvoorbeeld financiën en fitness. Onthoud wel dat het horloge geen simkaart, wifi of gps heeft. Alles loopt via de telefoon. Je kunt dus wel een hardloopapp installeren, maar de telefoon moet wel mee tijdens het rennen.

Prijs en vergelijkbare producten

Zoals gezegd is de adviesprijs van de Gear €299, maar online is hij ook te vinden voor enkele tientjes goedkoper, afhankelijk van de kleur. Zwart is duurder terwijl het oranje horloge al te koop is voor €237.

De Sony SmartWatch kost €89 en de SmartWatch 2 €179 en is net als de Gear alleen geschikt voor Android. De CooKoo Watch werkt weer alleen met iOS van Apple en heeft een prijskaartje van bijna €130. De Pebble ondersteunt beide besturingssystemen, maar heeft geen touchscreen. De gewone Pebble kun je in Amerika bestellen voor $150 (€110) en de onlangs aangekondigde Steel-versie voor $ 249 (€180).

Conclusie

De Gear heeft potentie als smartwatch, maar is er nog niet helemaal. Het apparaat is vrij duur en er zijn nog de nodige verbeterpunten. Zo zou het fijn zijn als het horloge zou werken met Android-telefoons van andere merken, de accuduur verlengd wordt, een intuïtiever menu krijgt en een slanker design. Maar wellicht moeten we daarvoor wachten op het nieuwe model. Ondanks dat is de telefoon sterk in zijn primaire functie: het doorgeven van notificaties. Dat zal ik het meest missen zodra ik de smartwatch afdoe.