Nieuws
841002
Nieuws

Goedkoop maar degelijk

Review: Wolfgang AT-AS45Q

Telefoonproducent Wolfgang heeft de afgelopen jaren veel succes gehad met zijn lijn goedkope smartphones die het bij supermarktketen Aldi verkoopt. De tijden zijn echter veranderd en inmiddels wemelt het van de budgettoestellen. Kan het bedrijf de concurrentie nog wel aan met zijn nieuwe AT-AS45Q?

Het toestel ziet er op het eerste gezicht niet bepaald flitsend uit, maar voor deze prijs verwacht je natuurlijk ook geen superhip design. Als ik de telefoon wil opstarten, doet hij het niet. Opvallend, maar wellicht moet hij eerst opgeladen worden. De stekker erin en even wachten maar. Na een half uurtje krijg ik hem echter nog steeds niet aan de praat, dus de handleiding er maar bij nemen. Wat blijkt? Het toestel heeft een losse, meegeleverde batterij... Mijn fout, dus. Batterij erin en hij gaat gewoon aan. Zo’n losse batterij is wel een pluspunt, wat mij betreft. Met een extra accu kun je hem nog verwisselen, voor als je onderweg bent en niet in de buurt van een stopcontact.

Hardware

Het enige dat me direct opvalt aan de AT-AS45Q is het feit dat het nog een menuknop heeft in plaats van een multitasktoets. Deze knop is al sinds Android 4.0 niet meer nodig, omdat alle apps een eigen, ingebouwde menuknop bevatten. Het menu voor recente apps kan wel benaderd worden door de thuisknop ingedrukt te houden, dus een groot gemis is het niet, alleen een beetje verwarrend voor mensen die eerder andere Android-toestellen hebben gebruikt.

Een ander uniek punt is dat het apparaat dual sim is en er dus twee simkaarten tegelijkertijd in kunnen. Handig voor mensen die het apparaat bijvoorbeeld voor zowel zakelijke als persoonlijke doeleindes gebruiken. Via een submenu in de instellingen is het mogelijk om aan te geven waar welke kaart voor gebruikt moet worden. Zo is het mogelijk om één voor het dataverkeer aan te wijzen en de andere voor alleen telefoontjes of sms’jes. Handig voor in het buitenland, als je wel bereikbaar op je nummer wilt zijn, maar voor data een lokale simkaart wil gebruiken.

Een 1,3GHz quad core processor samen met 1GB aan werkgeheugen zorgt voor degelijke prestaties, ook bij de grafisch intensievere apps als de game Dead Trigger 2. Het kan niet op tegen toptoestellen als de Nexus 5 of Galaxy S5, maar het voldoet.

Het 4,5 inch grote scherm heeft een resolutie van 960 bij 540 pixels. Dat is niet bepaald HD-kwaliteit, maar de beeldkwaliteit is redelijk te noemen. Het helpt dat het scherm verder helder is en dat de kleuren vrij natuurgetrouw worden weergegeven.

Helaas bevat het toestel slechts 4GB aan opslaggeheugen, maar dit kan eenvoudig uitgebreid worden met een microSD-kaart. Ook ontbreekt ondersteuning voor 4G-netwerken, al is dat in deze prijscategorie redelijk normaal. Hierover meer onder het kopje ‘Prijs en vergelijkbare toestellen’.

De 8 megapixel camera is nogal langzaam, wat leidt tot veel wazige foto’s. Als het onderwerp stil zit, kan het redelijke kiekjes opleveren, maar geweldig wordt het nooit.

Lees hier de volledige specificatielijst van de AT-AS45Q. http://www.wolfgangmobile.com/wolfgang-as45q/

Software

Wolfgang maakt voor dit toestel gebruik van versie 4.4 van besturingssysteem Android. Het is een aangepaste versie, maar dat beperkt zich tot wat extra apps en een paar extra instellingen, zoals bijvoorbeeld voor de twee simkaarten.

Voor de rest is het systeem identiek aan de reguliere versie van het besturingssysteem. Dat wil dus zeggen: meerdere thuisschermen, een speciaal appmenu en de mogelijkheid om allerlei widgets te installeren. Niet spectaculair dus, maar ik heb liever dit dan een fabrikant die het hele systeem omver gooit. Daarbij kan iedereen die het echt wil, Android prima een eigen sausje geven.

Verder is het noemen waard dat de telefoon de Play Store van Google bevat, wat op toestellen van deze prijs niet vanzelfsprekend is. Er is dus genoeg keuze wat betreft apps.

Prijs en vergelijkbare toestellen

De Wolfgang AT-AS45Q is vanaf zaterdag 30 augustus te koop bij de Aldi en kost €129. Er zijn inmiddels tal van budgettoestellen, al benaderen niet veel deze prijs. De meeste andere budgettoestellen zitten tussen de €200 en €300.

De enige waar Wolfgang echter last van kan hebben, zijn twee toestellen van Vodafone. De telecomaanbieder  verkoopt de Smart 4 Turbo (€119) en de Smart 4 Power (€149). Beide zijn qua specificaties vergelijkbaar met de AT-AS45Q, maar hebben wel ondersteuning voor 4G-netwerken. Ook zijn beide toestellen simlockvrij. Ze ontberen echter de dualsim-mogelijkheid van de Wolfgang-telefoon.

Rond dezelfde prijs zit verder nog een Windows Phone 8.1-toestel van Nokia, de Lumia 630. Deze is voor rond de €140 verkrijgbaar, heeft vergelijkbare specificaties, maar draait dus het besturingssysteem van Microsoft.

Conclusie

De Wolfgang AT-AS45Q is een degelijk budgettoestel dat voor de prijs goede prestaties levert. Mensen die een goedkope smartphone zoeken, zullen dus prima uit de voeten kunnen met dit model.Het enige echte gemis is dat het geen 4G ondersteunt, terwijl twee concurrerende toestellen dat wel doen. Wel uniek is de dualsim-mogelijkheid, dat in bepaalde situaties handig kan zijn.