Nieuws
841008
Nieuws

Prima prijs-kwaliteitverhouding

Review: Hema smartphone H5

Met een serie tablets en smartphones onder eigen naam, gaat winkelketen Hema de concurrentie aan met onder andere Samsung en Huawei. Lukt het dit oer-Hollandse merk zich staande te houden tussen deze elektronicagiganten? Wij namen de smartphone H5 onder de loep.

Hardware

De Hema lanceert twee smartphones: de H3 en de H5. De H5 (€159) is het duurste model en onderscheidt zich van de H3 (€100) door onder andere een groter scherm en betere specificaties. Wat betreft uiterlijk heeft de H5 verdacht veel weg van high-end  smartphones van Samsung, maar ook naar het design van de iPhone is goed gekeken. Je hebt dan ook niet het idee met een budgettoestel van doen te hebben.

De voorzijde wordt bijna geheel in beslag genomen door het 5 inch grote HD scherm. Onder het scherm bevinden zich drie aanraakgevoelige knoppen: menu, thuis en terug.  De menuknop is overigens overbodig, omdat alle apps een ingebouwde menuknop hebben.

De zilverkleurige kunststof achterkant heeft een metallook gekregen en dat draagt positief bij aan de uitstraling van het apparaat. Op de plaats waar op de iPhone het Apple-logo te vinden is, prijkt op de H5 het logo van de Hema. Daarboven bevindt zich de 8 megapixel camera en flitser, onderaan zit de speaker.  Aan de rechterzijkant zitten de aan/uit- en volumeknoppen. Aan de linkerzijde bevindt zich alleen de simkaartlade. In deze lade is plaats voor twee simkaarten: een nanosim en microsim. Zo’n dubbele simoptie kan handig zijn om in het buitenland via een lokale provider te bellen, terwijl je gewoon op je eigen nummer bereikbaar blijft.

Het toestel heeft een 1,3 GHz Arm Cortex A7 processor met vier kernen aan boord. Niet de snelste, maar samen met het 1GB werkgeheugen zorgt het voor degelijke prestaties. Wel is het verstandig om regelmatig de vinger op de thuisknop te houden om te zien welke apps er openstaan en degene die je niet meer gebruikt af te sluiten. Sommige apps blijven namelijk op de achtergrond draaien en dat komt de prestaties niet ten goede.

De H5 beschikt over 32 GB opslaggeheugen en dat is voldoende voor normaal gebruik. Immers veel content kan immers ook in de cloud opgeslagen worden.

Net als veel andere smartphones moet ook de H5 iedere dag aan de oplader gelegd worden. Het toestel beschikt over een 2100 mAH batterij en dat is net genoeg om het een werkdag vol te houden bij redelijk intensief gebruik.Het gebruik

Het eerste wat opvalt als het toestel wordt aangezet is het Hema-logo dat groot in beeld verschijnt. Het tweede, veel belangrijkere, is de beeldkwaliteit. Eerlijk is eerlijk dat verwacht je eigenlijk niet voor die prijs. Het 5 inch scherm heeft een resolutie van 1280 x 720 en dat zorgt voor een zeer scherp beeld. Iets dat je weinig tegenkomt bij toestellen van deze prijs.

Het toestel draait op Android 4.4.2 en Hema heeft hier zelf weinig aan toegevoegd. Wel zijn een aantal apps voorgeïnstalleerd waaronder Whatsapp en een aantal Hema-apps. De Hema mobiel app moet gebruikt worden om het toestel te registeren. Pas als het toestel geregistreerd is, krijgt de klant het garantiebewijs toegestuurd. De winkelketen geeft twee jaar garantie op het toestel en repareert tegen betaling ook defecten die niet onder de garantie vallen. In dat geval wordt vooraf een prijsopgave gegeven. Opvallend was wel dat het mailtje met het garantiebewijs bij mij terecht kwam in de spambox van Gmail. Opletten dus.Camera

De smartphone wordt steeds meer gebruikt voor het maken van kiekjes. Dat hoeven geen perfecte foto’s te zijn, maar je wilt ook geen wazige foto’s op je Facebook plaatsen. De H5 beschikt over een 8 megapixel camera en daar zou je prima foto’s mee moeten kunnen maken. In de buitenlucht is dat ook zeker het geval. Wanneer binnenshuis foto’s worden genomen zijn ze overbelicht, maar wel van redelijke kwaliteit. Verder is de camera niet echt snel waardoor het lastig is scherpe foto’s te nemen van personen. Zodra ze ook maar een beetje bewegen gaat het mis. Gelukkig zijn er apps als Fast Burst Camera die de kans op succes vergroten bij het fotograferen van bewegend beeld. Video’s zijn van prima kwaliteit.Prijs en beschikbaarheid

De Hema smartphones en tablets zijn vanaf vandaag online verkrijgbaar. Vanaf 8 december zijn ze ook in de winkels verkrijgbaar. De H5 heeft een prijskaartje van €159 en dat is een heel scherpe prijs. Andere Android toestellen rond deze prijs zijn: Motorola Moto E (€99),  Motorola Moto G (€180), Samsung Galaxy Core II (€140) en Huawei Ascend G6 (€190).Conclusie

De H5 is een van de betere smartphones onder de €200 die ik recent in mijn handen heb gehad. Het scherm is heel scherp en ook de camera is zeker niet slecht. Hij kan niet op tegen de camera’s die te vinden zijn in toptoestellen als de iPhone 6, LG G3 en Samsung Galaxy S5, maar daarmee mag je een toestel als dit ook niet vergelijken. Kortgezegd heeft het toestel een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Bovendien kan het prettig zijn een toestel bij een bekende winkelketen te kopen, zodat je weet waar je moet zijn, mocht je er problemen mee ondervinden.