Nieuws/Binnenland
841122
Binnenland

Waardering voor rechters, niet voor snelheid

De rechters in Nederland krijgen breed waardering voor hun functioneren. Er is minder waardering voor de doorlooptijden van rechtszaken en de digitale voorzieningen in de rechtspraak. Dit blijkt uit een driejaarlijks onderzoek naar het functioneren van de rechtspraak in ons land, dat maandag openbaar is gemaakt.

De tevredenheid van mensen die professioneel met de rechtspraak werken is wel verminderd, van 73 procent in 2011 naar 70 procent in 2014. Vooral advocaten zijn minder te spreken over de rechterlijke organisatie. Mensen die hun recht bij de rechter zoeken zijn juist meer tevreden, van 81 procent in 2011 naar 84 procent vorig jaar.

„Opnieuw is een grote meerderheid tevreden over onze dienstverlening. Daar mogen we best trots op zijn”, reageert Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. Zeker gezien de flinke reorganisatie die nu aan de gang is, meent hij.

Ruim 3.400 rechtzoekenden en 3.500 professionals zoals advocaten en rechtsbijstandsverzekeraars hebben aan het onderzoek meegedaan.