841207
Binnenland

Wie beslist in de spreekkamer?

Soms duurt het even voor de mooie dingen die je graag zou willen echt van de grond komen. Neem dit voorbeeld. "Patiënten willen samen met hun dokter beslissen over hun behandeling. Dat blijkt uit een meldactie van patiëntenfederatie NPCF; 70% van de 8200 deelnemers geeft aan dat ze altijd samen met de dokter een keuze willen maken. Nog eens 28% wil dat soms. Ik ken mezelf het beste, is daarvoor de meest genoemde reden."

Dit schreef Patiëntenfederatie NPCF februari 2014 op de website. Aanleiding was een meldactie onder het eigen panel waarin werd onderzocht wie nu eigenlijk de beslissingen neemt in de spreekkamer en wie dat zou moeten doen, als het aan de patiënten ligt.

De uitkomst was duidelijk: de patiënt wil in ieder geval mee beslissen. Wij noemen dat samen beslissen. En we werken daar hard aan. Ook met de dokters, huisartsen en medisch specialisten.

De patiënt centraal

Eigenlijk is het gek dat we hier nog zo hard aan moeten trekken, want we zijn alweer ruim een jaar verder. Vraag aan iedereen in de gezondheidszorg voor wie ze het werk doen en het antwoord is: voor de patiënt. Daar draait het om. Die staat centraal.

En dat klopt, maar in de praktijk valt dat niet altijd mee. Ik merk het zelf ook in de spreekkamer. Als puntje bij paaltje komt zijn de meeste patiënten toch ineens minder zelfverzekerd. Dat komt ook omdat al die vragen die je van tevoren hebt bedacht dan ineens binnen een paar minuten aan bod moeten komen. En dat lukt vaak niet. Dan sta je buiten en denk je: 'dat had ik moeten vragen'.Durf te vragen

Patiëntenfederatie NPCF raadt iedereen aan alle vragen vooraf op papier te zetten. Wat wil ik weten van de dokter? Tegelijk werken wij met dokters aan een nieuwe aanpak in de spreekkamer. Straks draait het wat ons betreft om drie goede vragen in de spreekkamer:

Durf te vragen, daarvoor zit je in de spreekkamer.Samen beslissen

Met deze vragen als leidraad in de spreekkamer moeten patiënt en dokter er uit kunnen komen. Gaat dat lukken? Daarop hopen wij donderdag een antwoord te krijgen als de Federatie van Medisch Specialisten en Patiëntenfederatie NPCF elkaar treffen op het congres 'Samen Beslissen' in Utrecht. Dan gaan dokters met elkaar en patiënten in debat over de vraag hoe dokter en patiënt het samen beter kunnen doen.

Ik verwacht er veel van. We praten er al zo lang over, het is nu tijd voor daden.