Nieuws/Binnenland
841259
Binnenland

Brits kind na 'ontvoering' genezen van kanker

Ze werden beschuldigd van ontvoering van hun doodzieke vijfjarige zoontje, maar volgens een Brits stel heeft de jongen daar zijn leven aan te danken. Het kind, Ashya, is in een kliniek in Praag succesvol behandeld met protonentherapie. Die behandeling zou hij in het Britse ziekenhuis waar zijn ouders hem weghaalden niet hebben gekregen, zeggen zijn ouders in een interview met boulevardkrant The Sun.

De ouders namen de jongen afgelopen zomer zonder goedkeuring van artsen mee uit het ziekenhuis in Southampton. Ze hadden het vertrouwen in de medici daar verloren. De autoriteiten vreesden voor het welzijn van het kind en sloegen internationaal alarm. Kort daarna werd het gezin in Spanje gevonden. De ouders werden opgepakt, maar ook snel weer vrijgelaten.

Ashya lag een paar dagen in een ziekenhuis in Malaga, maar uiteindelijk besloten zijn ouders hem te laten behandelen in een gespecialiseerde kliniek in Praag. Ze maakten maandag bekend dat hun zoontje is genezen. „Als we Ashya hadden overgelaten aan de gezondheidszorg in Groot-Brittannië, zou hij vandaag niet meer bij ons zijn”, aldus zijn moeder.