Nieuws/Binnenland
841267989
Binnenland

Commerciële afnemers van coronatesten voor reizigers soms dubbel betaald

Een locatie van Spoedtest.nl in Amersfoort.

Een locatie van Spoedtest.nl in Amersfoort.

Den Haag - Commerciële afnemers van coronatesten voor reizigers krijgen soms dubbel betaald. Als de uitslag van de door de overheid betaalde PCR-test op zich laat wachten, raden ze hun klanten aan alsnog aan een betaalde test te doen - als ze de uitslag tenminste snel willen weten. Dat ruikt naar oplichting, vindt D66-Kamerlid Paternotte, die minister De Jonge (Volksgezondheid) om opheldering vraagt.

Een locatie van Spoedtest.nl in Amersfoort.

Een locatie van Spoedtest.nl in Amersfoort.

Paternotte haalt het voorbeeld aan van testbedrijf Covidia, die geregeld z’n klanten te laat of bijna te laat testuitslagen doorstuurt en de klanten dan maar telefonisch of per mail aanraadt een betaalde test te doen, als ze op tijd de uitslag willen hebben. Ook over Spoedtest.nl worden dergelijke praktijken genoemd.

„Dubieus”, vindt de D66’er. „Moeten we testbedrijven nog wel betalen die bewust voorrang geven aan klanten waaraan ze dubbel verdienen?” Hij vraagt zich af welke afspraken er zijn over de termijn waarbinnen een testuitslag beschikbaar moet zijn en welke gevolgen het niet naleven daarvan moet hebben.

Wie voor een reis naar het buitenland een negatieve testuitslag moet laten zien, kan zich gratis laten testen via testenvoorjereis.nl, dat de overheid heeft aanbesteed bij commerciële testters. De uitslag van een sneltest moet binnen drie uur na afname binnen zijn, van een PCR-test binnen 24 uur. Die termijnen worden geregeld overschreden.

’Helaas’

Covidia laat via een communicatiebureau weten zich ’op geen enkele manier’ te herkennen in de aantijging dat het bedrijf dubbel factureert. Tegelijkertijd erkent het dat vanwege ’enorme capaciteitsvraag die veel groter was dan de landelijke testcapaciteit’ dat testuitslagen langer op zich lieten wachten. „Waar tijdsdruk ontstond hebben we noodoplossingen en spoedprocedures opgestart. Helaas voorzagen wij dat we in een aantal gevallen niet tijdig konden handelen en hebben we deze reizigers uit voorzorg doorverwezen naar Test2fly op Schiphol. Bij deze aanbieder kun je tegen betaling binnen enkele uren een testuitslag verkrijgen.” Covidia heeft geen banden met Test2fly. Klanten melden dat ze ter plekke, bij Covidia, een sneltest kregen aangeboden.

Spoedtest bv was niet bereikbaar voor commentaar.