Nieuws/Buitenland
841306
Buitenland

Geheime nazibunker in jungle ontdekt

Archeologen hebben diep in de jungle van Argentinië een geheime nazibunker gevonden. Het vervallen bouwwerk diende mogelijk als toevluchtsoord voor de partijtop.

Onderzoekers van de Universiteit van Buenos Aires bestuderen momenteel de resten van de drie gebouwen, die zijn gevonden in het afgelegen Teyu Cuare Park in het noorden van Argentinië, vlakbij de grens met Paraguay. Op de plek zijn onder andere vijf munten aangetroffen die tussen 1938 en 1941 in nazi-Duitsland zijn geslagen. Ook vonden archeologen er een porseleinen bord van Duitse makelij.

,,Halverwege de Tweede Wereldoorlog startten de nazi's in het geheim met de bouw van een netwerk aan bunkers waar de partijtop heen kon vluchten in het geval Duitsland de oorlog zou verliezen", vertelt de leider van het onderzoeksteam in Argentijnse media. ,,Ze kozen afgelegen plekken uit, in de woestijn, in berggebieden of zoals in dit geval, in het midden van de jungle."

Uiteindelijk is de bunker nooit nodig geweest, omdat aan het einde van de tweede Wereldoorlog de toenmalige Argentijnse president Juan Perón duizenden nazi's en fascisten onderdak bood in zijn land.