Nieuws/Binnenland
841410
Binnenland

VVD: Alleen asiel voor Europese vluchteling

De VVD wil dat er een einde komt aan de stroom van asielzoekers naar Europa. Volgens Tweede Kamerlid Malik Azmani is het nu „niet te voorkomen dat ook terroristen hun weg naar Europa weten te vinden”. Azmani stelt zondag dat hij in principe alleen Europese vluchtelingen asiel wil bieden in Europa. Azmani: „Door in de regio voldoende veilige opvang te creëren, maken we asielaanvragen in Europa overbodig”.

De huidige aanpak noemt de VVD'er onhoudbaar en een groot risico voor de veiligheid. „De terreur van IS” jaagt mensen in de handen van de smokkelaars. Omdat die daar grof aan verdienen wordt zo bijgedragen aan de financiering van de gewapende strijd tegen het westen, meent Azmani.

Hij vindt dat het gemeenschappelijke Europese asielbeleid terug moet naar de essentie van het vluchtelingenrecht. Vluchtelingen die vrezen voor hun leven als ze teruggaan naar hun vaderland, worden niet teruggestuurd. Kamerlid Azmani stelt dat hij niet langer machteloos wil toekijken hoe mensen verdrinken in Middellandse Zee. In 2014 stierven zo meer dan 3000 mensen.

'Ontwrichting'

Daarbij vindt hij dat de toestroom zorgt voor „ontwrichting van de samenleving”. „Het draagvlak voor opvang neemt af, het zet onze sociale voorzieningen onder druk en we weten niet wie we binnenhalen: een echte vluchteling, een gelukszoeker of een terrorist. Met het creëren van voldoende veilige opvang in de regio, maken we asielaanvragen in Europa overbodig”, aldus Azmani.

Attje Kuiken van coalitiepartij PvdA ziet niets in het plan. „Nederland moet een veilige haven blijven voor vluchtelingen die vanwege oorlog, afkomst, geaardheid of politieke overtuiging hun land uit worden gejaagd. Natuurlijk moeten we streven naar een gezamenlijk asielbeleid dat smokkelaars de pas afsnijdt, maar Europa afsluiten voor vluchtelingen is voor de PvdA onaanvaardbaar.”

'Geweldig'

Het plan is ook kritisch ontvangen door andere partijen. Alleen PVV-leider Geert Wilders noemt het VVD-voorstel „geweldig'. Wilders stelt: „Hopelijk geen loze belofte. Ik stel voor snel de PvdA lozen en met ons uitvoeren!” PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en de groep Bontes/Van Klaveren zijn kritisch in hun eerste reacties.

GroenLinks wil snel een debat over de kwestie die Kamerlid Linda Voortman betitelt als „een proefballon” die het kabinet als het aan haar ligt zo snel mogelijk doorprikt. „De VVD gaat met dit voorstel nu echt op de PVV-tour. Ik raad de VVD aan eens te gaan kijken in de vluchtelingenkampen langs de Syrische grenzen. Bovendien is dit voorstel in strijd is met internationale afspraken.” Dat laatste vindt ook oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD). Hij twittert: „Sluiten van de grens voor asielzoekers is in strijd met internationale verdragen. Plan VVD dus onuitvoerbaar. En humanitair onwenselijk.”

'Crisissfeer'

D66-fractieleider Alexander Pechtold stelt eveneens op Twitter: „Bah, bah, bah! VVD gaat ruzie zoeken over rug asielzoekers. Nieuw belastingstelsel is kennelijk te moeilijk, dus crisissfeer scheppen...” Joram van Klaveren (Groep Bontes/Van Klaveren) meldt: „VVD wil buitengrenzen EU sluiten voor asielzoekers. Vrij ongeloofwaardig gezien de 30.000 die VVD'er Teeven binnen liet.” Hij ziet het als een plan voor de bühne.

Sander Terphuis, PvdA-lid dat zich tegen het strafbaar stellen van illegaliteit keerde, liet op Twitter ook meteen van zich horen. „VVD weet al te goed dat hun plan volstrekt onrealistisch is. Vraag is dus welk spelletje speelt de VVD.”

Nuchter

Namens de ChristenUnie stelt Gert-Jan Segers nuchter: „VVD wil de grenzen voor asielzoekers sluiten. Even tellen. Zo, klaar. Geen Kamermeerderheid. Nu weer terug naar de weerbarstige realiteit.”

Volgens VluchtelingenWerk wordt van de Syrische vluchtelingen bijvoorbeeld al 97 procent opgevangen in de regio, zoals Jordanië, Libanon en Turkije. De rest komt naar Europa. „En dat kleine aantal mensen moeten we bescherming blijven bieden. Als je de grenzen nu dichtdoet, dan gaan ze juist nóg meer moeite doen om hier te komen, nemen ze nóg meer risico's, en rekenen mensensmokkelaars nóg hogere prijzen.”