Nieuws/Buitenland
841452
Buitenland

Executie opgeschort

Pakistan heeft voor de tweede keer in een week een omstreden executie uitgesteld. Een man die als kind werd veroordeeld voor moord, zou zondag worden geëxecuteerd. De Pakistaanse president Mamnoon Hussain wil nog dertig dagen de tijd nemen om bezwaren van familie te onderzoeken.

Shafqat Hussain zou eigenlijk donderdag al worden verhangen, maar toen werd een paar uur daarvoor besloten dat op te schorten.

Hussain werd volgens zijn advocaten in 2004 op 14-jarige leeftijd veroordeeld. Ook zou hij zijn gedwongen schuld te bekennen voor een moord op een kind, door sigaretten op zijn lichaam uit te drukken en vingernagels uit te trekken.

Volgens mensenrechtenorganisatie Reprieve komt er een onderzoek naar de vermeende marteling en de leeftijd van Hussain tijdens zijn veroordeling. Volgens de Pakistaanse wet mogen kinderen onder de achttien namelijk niet ter dood worden veroordeeld. Als blijkt dat Hussain inderdaad nog minderjarig was toen hij werd veroordeeld, wordt zijn straf omgezet in een gevangenisstraf.