Nieuws/Binnenland
841877719
Binnenland

Senioren: ’Avondklok? En onze mantelzorgers dan?’

AMSTERDAM - Ouderen roepen het kabinet op om bij een mogelijke avondklok rekening te houden met mantelzorgers. Die zouden essentieel zijn. „Mantelzorger ben je altijd! Dus als er een avondklok komt, laat die dan op zijn minst vanaf negen uur ’s avonds ingaan”, zegt Marcel Sturkenboom, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB.

„Mantelzorg geven betekent meestal extra druk. Veel mensen doen dit na hun werk en een latere avondklok geeft hen net iets meer flexibiliteit om de juiste mantelzorg te verlenen en geeft ademruimte om nog op tijd thuis te komen”, aldus Sturkenboom.

Sommige mantelzorgers hebben onregelmatige werktijden. Met een avondklok zou de zorg in het gedrang kunnen komen, luidt de oproep die KBO-PCOB richt aan het demissionaire kabinet.

Bij zo’n avondklok hebben mensen vermoedelijk een werkgeversverklaring nodig om de straat op te kunnen. „Maar zoiets bestaat niet voor mantelzorgers”, aldus de KBO-PCOB. Die vereniging heeft een kwart miljoen leden en zegt zelf de grootste belangenorganisatie van ouderen te zijn.