Nieuws/Binnenland

Profiel: Nieuwe minister hecht aan stijl

Door Van onze parlementaire redactie

Van Ard van der Steur is al tijden bekend dat hij op de baan aast, maar nu wordt hij het echt: minister van Veiligheid en Justitie.

Bij de VVD zijn er altijd mensen die vooral goed liggen bij de partijleden en mensen die juist goed liggen bij de kiezers. Van der Steur lijkt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld oud-staatssecretaris Fred Teeven, tot die eerste groep te behoren.

De 45-jarige liberaal heeft de uitstraling van de typische corpsbal. Hij is geboren in Haarlem en de zevende generatie in een familie van maatkleermakers. Het lijvige Kamerlid ziet er dan ook altijd keurig uit en geeft andere parlementariërs bij formele gelegenheden raad over hoe het hoort. Een advies daarbij is om iets opvallends te hebben, een eigen stijl in het geheel. Zelf draagt hij altijd het liefst een oranje das.

De klassieke liberaal is nu nog Tweede Kamerlid voor de VVD, waarin hij het woord over justitiezaken voert en hij is druk met de parlementaire enquête naar de Fyra. Voor zijn aantreden in de Kamer was hij advocaat en eigenaar van een trainingsopleiding op juridisch gebied. Eerder was hij partner van advocatenkantoor NautaDutilh en docent Moot Court van de Leidse rechtenfaculteit. De liberaal zat tot vorig jaar ook nog in de gemeenteraad van Teylingen.

Stelliger

Wie een koerswijziging op Justitie verwacht, kan nog wel eens van een koude kermis thuiskomen. Bij de voormalige advocaat zal de huidige opvatting over drugs in het kabinet (geen wietteelt legaliseren) in veilige handen zijn. Na vertrek van Opstelten werd gespeculeerd dat vooral hij experimenten tegenhield en dat er nu misschien een andere wind zou gaan waaien. Van der Steur was vaak stelliger over het onderwerp dan de minister.

Of Van der Steur de eerste V van VVD waarmaakt, vraagt menigeen aan het Binnenhof zich wel af. Zo volks is de oud-debatkampioen namelijk niet, blijkt uit de anekdote die inmiddels breed bekend is aan het Binnenhof. Toen hij ooit eens voor de verandering de trein nam, beleefde hij een echte cultuurschok, bekende hij tegen een verslaggever van deze krant. "Wat hebben die mensen allemaal voor kleren aan? Gaan ze daar in sporten of zo? Ik had echt de behoefte om aan mensen te vragen: 'wat voor werk doet u?'"

Aardig gevonden worden is in ieder geval niet de opdracht die hij van zijn partij meekrijgt. Van der Steur wordt geacht om schoon schip te maken op Veiligheid en Justitie, waarvan liberalen vinden dat het door lekkages mede heeft bijgedragen aan de val van Opstelten en Teeven.