Nieuws/Binnenland
841966326
Binnenland

Grapperhaus: al uitgedeelde coronaboetes worden niet terugbetaald

DEN HAAG - Justitieminister Ferd Grapperhaus gaat er niet voor zorgen dat mensen die een coronaboete van 390 euro hebben gekregen, een deel van dat geld terugkrijgen. Het is niet aan hem om in te grijpen in een sanctie die door het Openbaar Ministerie of een rechter is opgelegd, zei hij in debat met de Tweede Kamer.

De Kamer debatteerde woensdag en donderdag over de coronaspoedwet van het kabinet. In de wet wordt op aandringen van de Kamer onder meer opgenomen dat de boete voor het schenden van de coronamaatregelen wordt verlaagd, van 390 euro naar 95 euro. Ook leidt de boete niet meer tot een strafblad.

Strafblad

Voor mensen die al wel een strafblad hadden gekregen om deze reden, komt het te vervallen. Maar dat geldt niet voor de boete. „Dat voelt toch onrechtvaardig”, zei Farid Azarkan (DENK) tijdens het debat. Kan daar niet toch wat aan worden gedaan, wilde hij van Grapperhaus weten.

Maar de minister ziet daar geen mogelijkheid voor. „Dat zijn rechterlijke beslissingen. Ik vind dat de machtenscheiding maakt dat we dat moeten respecteren.” Ook strafbeschikkingen die door het OM zijn opgelegd, is niet iets waarop Grapperhaus wil ingrijpen.

Advocaat Frank van Ardenne, die namens onder meer de ’Schiedamse taartjeseters’ heeft gevraagd om kwijtschelding van hun coronaboete, begrijpt het argument van Grapperhaus niet als het gaat om het OM. „Het leeuwendeel van de coronaboetes is opgelegd door het Openbaar Ministerie, daar kwam geen rechter aan te pas. De minister kan gewoon een aanwijzing geven aan het OM, waarin het wordt opgedragen om de boetes te corrigeren. Dan kan de hoogte van de boete gewoon naar beneden worden bijgesteld”, laat hij weten in een reactie.

Volgens Van Ardenne is zo’n 98 procent van de coronaboetes opgelegd via een strafbeschikking door het OM.