Nieuws/Binnenland
842052
Binnenland

Vechtpartij om megamoskee

De Marokkaanse gemeenschap in Gouda is furieus over het schrappen van de megamoskee op de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne. Afgelopen weekend was er zelfs een kleine vechtpartij in moskee Nour.

Dat bevestigen meerdere bronnen binnen de Marokkaanse gemeenschap. Veel moslims voelen zich bedrogen nu blijkt dat ze voor niets per gezin 1500 euro hebben moeten afdragen. Sommige gelovigen hebben zelfs goud en juwelen weggegeven. Het geld en de kostbaarheden zijn ingezameld voor de bouw van megamoskee El-Wahda, die op termijn de drie bestaande gebedshuizen moest vervangen. Maar het omstreden plan is van tafel na alle commotie in de landelijke en lokale politiek.

De gelovigen eisen duidelijkheid over de vraag wat er met het geld gaat gebeuren. Het bestuur van El-Wahda wil nog steeds een islamitisch centrum bouwen op de voormalige kazerne, maar wel met een kleinere moskee. De drie bestaande locaties blijven daarom open.

Klap

De woede binnen de conservatieve moskee Nour, trekker van het islamitisch prestigeproject, ontpopte zondag zelfs in geweld. Getuigen vertellen dat een vrijwilliger namens het moskeebestuur tekst en uitleg kwam geven over de nieuwe koers. „Een man heeft hem een klap gegeven en zijn microfoon afgepakt. De mensen willen dat het bestuur zelf komt vertellen wat er gaat gebeuren”, vertelt een boze gelovige. „Later op de avond kwam PvdA-raadslid Khalid Tatou een praatje houden. Hij is uitgejoeld.”

Komende woensdag praat de gemeenteraad van Gouda over de plannen voor een kleinere moskee. De oppositie is helemaal klaar met de politieke spelletjes. Het is nog niet duidelijk of PvdA’er Tatou woensdag het woord voert. Hij ligt onder vuur vanwege dubbele petten. Tijdens zijn woordvoerderschap in dit hoofdpijndossier ging hij namelijk op de foto met de omstreden prediker Tarik ibn Ali als vrijwilliger van El-Wahda tijdens een inzamelingsactie.